AKTUELNO

Nakon što je od 10 novoobolelih čak osam smešteno u prokupačku bolnicu „dr Aleksa Savić“, Higijensko epidemiološka služba Doma zdravlјa u Prokuplјu proglasila je epidemiju malih boginja na teritoriji opštine.

Prema rečima nadležnih, najveći broj obolelih među kojima ima i dece ali i odraslih osoba, nije vakcinisan MMR vakcinom koja je i jedina zaštita.

- Trenutni broj obolelih je 10 od kojih je do sada osam hospitalizovano, ali je važno naglasiti da za sada nema životno ugroženih pacijenata. Početni simptomi su pojava povišene telesne temperature koja je praćena osipom, te se preporučuje svima koji primete nelagodnosti da se jave svom lekaru kako bi se na vreme zbrinuli ali i kako se oboljenje ne bi širilo dalje - kažu u Domu zdravlja.

Napominju da se prostorije za stanovanje što češće provetravaju i izbegavjau kontakti sa licima za koje se sumnja da su obolela, jer se male boginje prenose vazduhom, kašaljem, kijanjem i neposrednim dodirom.

Ovo je druga epidemija malih boginja na teritoriji prokupačke opštine, nakon što je krajem januara proglašena “kućna epidemija boginja”, koja je registrovana u jednoj porodici u Žitnom Potoku.

#Epidemija

#Prokuplje

'