AKTUELNO

Nastavljeno je testiranje novog Drumsko - železničkog mosta na mestu nekadašnjeg Žeželjevog mosta preko Dunava u Novom Sadu, a uoči poslednje faze testiranja opterećenosti, glavni projektant tog zdanja Aleksandar Bojović kazao je da je most perfektan.

- Veoma sam zadovoljan, upravo su kamioni i vagoni ušli u poslednju fazu ispitivanja Drumsko-železničkog mosta. U jednom momentu se našlo 3.300 na njemu, mnogobrojni uređaji su zabeležili ponašanje mosta i možemo da konstatujemo da je čitav posao jednostavno perfektno urađen - kazao je Bojović u izjavi za Tanjug.

Prema njegovim rečima, svi nastali ugibi se u milimetar poklapaju sa pretpostavkama, kao i sve ostale sile i naponi, nakon što je preko mosta prešlo i na njemu se zadržalo na desetine kamiona i vagona.

Foto: Tanjug

Bojović objašnjava da je taj objekat neuporedivo jači od nekadašnjeg Žeželjevog mosta, pošto je testirana opterećenost starog mosta iznosila oko 740 tona.

- Imamo četiri i po puta bolje rezultate opterećenosti novog Drumsko - železničkog mosta u odnosu na Žeželjev. Poređenja radi, tih 3.300 tona odgovara težini opterećenosti "Brankovog mosta" u Beogradu, a svi znamo koliko je taj most veliki - kazao je projektant novog zdanja koji spaja bačku i sremsku stranu Novog Sada.

Bojović napominje da je danas testirana opterećenost zapravo samo polovina onoga što taj most može da podnese, napominjući da su svi testovi rađeni samo na centralnom delu mosta, odnosno delu koji se nalazi ispod reke.

- Što se mene tiče, most bi već za nedelju dana mogao da bude stavljen u funkciju železničkog i drumskog saobraćaja - poručuje Bojović.

Foto: Tanjug

Novi most bi uskoro trebalo da dobije zaštitnu ogradu i osvetljenje, a planira se i razvlačenje kontaktne mreže za železnicu. Očekuje se da već naredne nedelje vozovi prelaze preko novog Drumsko - železničkog mosta, a početak odvijanja drumskog saobraćaja će zavisiti od brzine kojom se budu završavali prilazi tom zdanju.

To je treći most preko Dunava u Novom Sadu i poslednji podignuti od završetka NATO bombardovanja, kada su sva tri mosta u Novom Sadu preko te reke uništena.

#Novi Sad

#most

#projekat

'