AKTUELNO

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i direktorka Narodnog muzeja u Beogradu Bojana Borić Brešković obišli su danas u prisustvu medija ovu značajnu kulturnu instituciju povodom završetka građevinskih radova i početka realizacije nove postavke.

Ministar Vukosavljević je tom prilikom ocenio da je u velikoj u predugoj priči o rekonstrukciji našeg Narodnog muzeja, osvanuo veliki dan.

- Prvi put posle nedopustivo duge i skoro mogu da kažem za kulturni život u Srbiji tragične priče, danas je dan u kojem možemo svečano da obavestimo sve naše poslenike kulture i sve građane Srbije da su građevinski radovi na rekonstrukciji Narodnog muzeja u Beogradu okončani. Sve ono što je bio suštinski problem svih ovih godina, danas je posle velikog pregnuća i napora svih angažovanih u tom poslu, završeno - kazao je Vukosavljević.

On je čestitao direktorki Bojani Borić Brešković i timu njenih saradnika, kao i konzorcijumu izvođača koji su pedantno i u rokovima na impresivan način uradili posao za koji su bili zaduženi.

Foto: Tanjug

- Na taj način mi smo poslali neku lepšu poruku od one koja je bila slata ranijih godina, a to je da Vlada Republike Srbije, Ministarstvo kulture i informisanja, Narodni Muzej u Beogradu i izvođači radova i nadžorni organ koji su bili angažovani za ovaj posao, mogu kada žele i kada se napori ulože na pravi način da naprave velike rezultate - kazao je Vukosavljević.

Ministar očekuje da će svi koji su danas bili prisutni u Narodnom muzeju u Beogradu biti tu i kada impresivna postavka muzeja bude dostupna javnosti na veliki srpski, narodni praznik Vidovdan, 28. juna kada će naša značajna institucija kulture otvoriti svoja vrata za posetioce.

- Na današnji dan, 2. aprila rođen je Hans Kristijan Andersen. Pominjem Andersena jer se konačno jedna bajka, koja je pričana godinama, okončana. Mi više nećemo slušati bajke o razlozima zbog kojih Narodni muzej ne radi, već ćemo za tri meseca imati prilike da ga vratimo u život na radost i zadovoljstvo svih građana Srbije - kazao je Vukosavljević.

Prema njegovim rečima Narodni muzej će drastično obagatiti i turističku ponudu Beograda.

Foto: Tanjug

- Imaćemo prilike da sve brojnijim stranim turistima pokažemo i arheološko i umetničko blago Srbije koje je mnogobrojno. Oko 400 hiljada artefakata iz različitih oblasti postoji u zbirkama Narodnog muzeja u Beogradu - kazao je Vukosavljević.

Bojana Borić Brešković podsetila je da je Narodni muzej u prethodnom periodu završio obimne poslove na restauraciji fasade i fasadne stolarije.

- Od 2016. godine do 31. marta ove godine završili smo obimne, zametne i odgovorne radove na restauraciji, adaptaciji i sanaciji Narodnog mzeja u Beogradu. Naravno da tu nije kraj. Kraj će biti kada 28. juna budemo u prilici da predstavimo našu stalnu postavku koja poslednjih 16 godina nije mogla da bude viđena - kazala je Borić Brešković.

Foto: Tanjug

Prema njenim rečima uskoro se očekuje nastavak obimnih realizatorskih poslova koji nisu ni malo jednastovni.

- Arheološki deo stalne postavke biće predstavljen u atrijumu muzeja, na prvom spratu biće predstavljena naša materijalna kultura i umetnost, kao i umetnost 18. i 19. veka dok, dok će na drugom spratu muzeja posetioci imati prilike da vide umetnost 20. veka i decenijski neviđenu kolekciju inostranih artefakata - kazala je Borić Brešković.

#Narodni muzej Beograd

#Vladan Vukosavljević

'