AKTUELNO

Institut za majku i dete "Dr Vukan Čupić" bogatiji je za savremeni aparat - monitor vitalnih funkcija za novorođenčad na odeljenu pedijatrijske intenzivne nege, koji je kupljen sredstvima prikupljenim u humanitarnoj aukciji tokom Ulice otvorenog srca.

Insitut su danas obišli ministar zdravlja Zlatibor Lončar i gradonačelnik Beograda Siniša Mali koji su poručili da će grad i resorno ministarstvo zajedno nabaviti još 13 monitora za tu zdravstvenu ustanovu.

Direktor Institura dr Radoje Simić istakao je da je novi aparat veoma važan za intenzivnu negu najteže obolelih tek rođenih beba, jer prati vitalne funkcije, kako bi se u svakom trenutku znalo kako funkcioniše srce, kakvo je disanje kod dece.

On je zahvalio gradu, Ateljeu 212, Srpskoj kafani i svima koji su učestvovali u akciji kako bi našoj deci bilo bolje.

Foto: Tanjug

Ministar Lončar je istakao da mnogo znači za tek rođenu decu da može da se uradi dijagnostika i da se započne sa pravim lečenjem, te da su to stvari u koje će se ulagati.

On je podvukao da su ulaganja u zdravstvo nikad veća, ali da ovakve humanitarne akcije daju snagu, bude humanost kod svih i vraćaju veru u ljude.

- Zajednički ćemo dokupiti još monitora, da bi oni imali jedinstven sistem sa koga mogu da prate svu decu, a dogovorili smo se da ćemo unaprediti rad magnetne resonance i podići njene mogućnosti na najivši nivo, kao bi ovde u Institutu bili 'mirni' u narednih sedam godina - rekao je Lončar.

Gradonačelnik Mali je rekao da su učešćem u akciji 1. januara građani Beograda još jednom pokazali koliko su humani i velikog srca.

- Pokazujemo da brinemo o onima kojima je pomoć najpotrebnija i koliko humani možemo da budemo. Ulica otvorenog srca je početak svake nove godine i ako ovako nastavimo, pokazujemo da se naš sistem vrednosti menja i da smo veliki onoliko koliko pomažemo ovoj maloj deci - rekao je Mali.

On je podvukao da ljudi u Institutu rade težak i odgovoran posao, a da je na nadležnima da im omoguće da imaju što bolje uslove, čemu će doprineti i novi monitor.

- Videli smo da je još 13 takvih monitora neophodno, pa ćemo u narednih 10-15ak dana, pola ministarstvo, a pola grad, kupiti još 13 monitora, kako bismo ih objedinili u jedan centralni sistem i kako bi praćenje vitalnih funkcija svih novorođenih beba bilo omogućeno s jednog mesta - naznačio je gradonačelnik.

Foto: Tanjug

To je, kaže, još jedan način da se ispuni obećanje da primarna i sekundarna zdravstvena zaštita bude još bolja, a da ne postoje prepreke koje zajedno ne možemo da savladamo, kako bi našoj deci bilo bolje.

Mali je podsetio da će 200 miliona dinara ove godine biti dodatno uloženo u nabavku opreme i obnove domove zdravlja, kao i da su planirane velike investicije u zdravstvenu infrastrukturu i izgradnju nekoliko ambulanti i doma zdravlja u Borči.

Prvi put je ove godine, u "Srpskoj kafani", u okviru tradicionalnog ručka, bila organizovana humanitarna aukcija umetničkih predmeta legendarnih glumaca Ateljea 212 i poznatih sportista, a od prikupljenih sredstava kupljen je savremeni aparat.

#Bolnica

'