AKTUELNO

Gost podkasta "Bez ljutnje, molim" bio je Lazar Čolić, čovek koji nije poznat javnosti, ali je u svojoj životnoj priči pravi heroj. Njegova priča je borba od malih nogu.

Bilo je momenata kada je bilo jako teško, ali sam se trudio da nikada ne odustanem. 11 godina sam bio na dijalizi, taman kada sam planirao neki život, kada sam završio školu, morao sam svaki drugi dan na dijalizu - rekao je Lazar.

Kako kaže, mnogo je bilo odricanja, kako bi imao što normalniji život.

Dijaliza iscrpi, nikada ne mogu da organizujem svoj dan, jer ne znam kako će organizam da reaguje nakon terapija. Meni se kao i mnogima dešavalo da padnem u kolaps - rekao je Lazar.

Foto: Pink.rs

Ističe da je počeo da gubi svest, ali dodaje da je srećom medicinska sestra brzo reagovala.

Bilo je momenata kada se ljudima dešavalo i najgore, da tako završe - rekao je on.

Dodaje da je stalno bio svestan tog rizika koji je nosila dijaliza.

Vremenom sam se opuštao, organizam se navikavao na sve to. Kada sam se posle 4 godine zaposlio, putovao sam svojim kolima, hteo sam da vidim da li ja to mogu, koliko mogu da podnesem i izdržim - rekao je Lazar i dodaje da su se svi plašili kako ću voziti auto nakon dijalize.

Kako kaže, čovek počne da oseća svoj organizam, šta mu treba, kako da reaguje.

Foto: Pink.rs

Za 11 godina tada nisam primio ni jedan poziv za transplataciju. Kada vas stave na listu, svakog časa možete očekivati poziv, ali kada se pojavi donor poziva se više ljudi i svima se rade provere i vidi se ko je u tom momentu najbolji kandidat - rekao je on.

Kako kaže, mora dosta stvari da se poklopi sa donorom.

Dobio sam dva poziva iz Minska, iz Belorusije. 2019. sam prvi put čuo da postoji mogućnost da se tamo uradi transplatacija. I tu je trebalo dosta sredstava da se to sve uradi. 2022. sam otišao na pripreme, tamo su uradili sve što je bilo neophodno, ali su morala neka dodatna ispitivanja - rekao je Lazar.

Foto: Pink.rs

Kako kaže, kada se vratio, nije mogao odmah da bude na listi, najpre su morali da skupe sredstva. Nakon toga, dodaje, javili su mi da imaju donora i zvali me da dođem.

Nisam mogao da verujem, odmah smo krenuli u potragu za načinom da stignemo tamo za 15 sati. Međutim, uspeli smo, pola sata sam samo plakao, nisam mogao da se pomerim. Razmišljao sam o svemu - rekao je Lazar.

Nakon svih peripetija, kako kaže, stiže u bolnicu, sve je bilo pripremnjeno, i tada dobija informaciju da bubreg koji su trebali da mu presade ima kancerogene ćelije.

Rekli su mi Lazare, nažalost, ne možemo uraditi transplataciju, bubreg ima ćelije tumora, obustavljamo ceo proces - rekao je on.

Podkast "BEZ LJUTNJE, MOLIM SA GORDANOM UZELAC" realizuju autorka Gordana Uzelac i glavni i odgovorni urednik podkasta Nemanja Pajić.

Autor: Aleksandra Aras