AKTUELNO

- Nećemo da zaboravimo i uvek ćemo insistirati da se krivci izvedu pred lice pravde. Uveren sam da ćemo to i da dočekamo - rekao je tom prilikom zamenik direktora Kancelarije za KiM.

Srbi iz Gračanice i okolnih mesta danas su obeležili godišnjicu stradanja srpskog naroda u martovskom pogromu na Kosovu i Metohiji. Počast žrtvama odata je parastosom u manastiru Gračanica, koji je služio vladika raško-prizrenski Teodosije, a potom i svečanom akademijom u Domu kulture, koju je organizovalo Udruženje porodica kosmetskih stradalnika.

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Željko Jović je, obraćajući se učesnicima svečane akademije, konstatovao da na današnji dan sve više obeležavamo sva srpska stradanja na Kosovu i Metohiji.

Jović je zapitao albanske političke lidere i predstavnike međunarodne zajednice zašto je zločin nad pripadnicima srpskog naroda manji zločin od nekog drugog zločina.

- Zašto posle toliko godina nemamo rešeno nijedno ubistvo, nijedan zločin? Zašto nema krivaca, a nama nisu bitni samo neposredni počinioci, već oni koji su zločine naređivali. To je poruka koju šaljemo odavde, da nećemo da zaboravimo i da ćemo uvek tražiti i insistirati da se krivci izvedu pred lice pravde, i uveren sam da ćemo to da dočekamo - rekao je Jović.

Prema njegovim rečima, srpski narod, čekajući pravdu, i dalje drži ispruženu ruku, želeći bolji život za sve na Kosovu i Metohiji.

- Hvala vam na snazi koju ispoljavate svakoga dana i u ime svih nas koji radimo pregalački da vam bude makar za nijansu bolje obećavam da ćemo nastaviti da se borimo za srpsko Kosovo i Metohiju - kazao je Jović.

On je prethodno u Domu kulture u Gračanici otvorio izložbu radova sa likovne kolonije “Jesen u Prizrenu”, gde je poručio da je sposobnost Srba da stvaraju u najtežim trenucima pokažatelj vitalnosti našeg naroda.

Učesnicima svečane akademije obratio se i vladika Teodosije poručivši da je 17. mart podsetnik i poruka da se budućnost jednog naroda ne može graditi na zaboravu istorije, jer nove generacije ne mogu imati budućnost ako zaborave za šta su živeli i zašto su se žrtvovali njihovi preci.

Pročitajte još: 14 GODINA OD MARTOVSKOG POGROMA SRBA NA KOSOVU, Jevtić: Dželati nevinih žrtava još nisu kažnjeni!

#Gračanica

#Kosovo

'