AKTUELNO

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović izjavila je večeras da će EXPO Beograd 2027 biti događaj koji će, kako je rekla, promeniti ne samo Surčin i Beograd, već i čitavu Srbiju, a možda i ceo region Zapadnog Balkana, koji je prvi put domaćin EXPO izložbe.

Otvarajući izložbu povodom 1.000 dana do EXPO na Sava promenadi, na kojoj je prikazano 140 godina dugo učešće Srbije na prethodnim EXPO manifestacijama, Begović je rekla da su brojna učešča Srbije na Međunarodnim izložbama i sva iskustva i znanja koje smo stekli kao učesnici EXPO za poslednjih 140 godina, naša velika komparativna prednost u organizaciji EXPO Beograd 2027.

Foto: Tanjug/JOVANA KULAŠEVIĆ

"Doveli smo EXPO na Balkan. Kao neko ko se borio da EXPO dođe u Beograd, moram da kažem da mi je velika čast i zadovoljstvo da danas budem sa vama ovde kada obeležavamo 1.000 dana do Specijalizovane izložbe EXPO 2027 Beograd! Rekla sam tada da je iza ćoška, a sada možemo da stvarno krenemo sa odbrojavanjem", poručila je ministarka.

Ona je istakla da je EXPO jeste naša ogromna razvojna šansa.

Foto: Tanjug/JOVANA KULAŠEVIĆ

"Prilika da nas čitav svet stavi u red atraktivnih zemalja, bogate pametnim, inovativnim, gostoprimljivim ljudima, zemlja bogata prirodnim lepotama ali i istorijom i kulturnim nasleđem. I to će biti Srbija zemlja inovacija zemlja muzike sporta i tehnologije", poručila je Begović.

Kako je naglasila ideja EXPO se uvek vrti oko novih inovacija i novih tehnologija od prvog predstavljanja telefona, prvog koncepta mobilne mreže, prvog računara, prvi hibridni automobil.

"Sve su to tehnologije koje su promenile svet, ali i tehnologije koje su povezale čovečanstvo", navela je Begović.

Kako je rekla, očekuje se dolazak 120 zemalja i veliki broj međunarodnih organizacija.

Foto: Tanjug/JOVANA KULAŠEVIĆ

"Očekuje se četiri miliona posetilaca. To govori da ćemo imati veliki broj ambasadora kada se vrate u svoje zemlje, imaćemo svet na dlanu", poručila je Begović.

Ona je rekla da, kao ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, želi da se osvrne na temu EXPO izložbe "Igraj za čovečanstvo, sport i muzika za sve“ i istakne da su igra i učenje neraskidivo vezani, a da inovacije,kako je rekla, upravo nastaju iz zaigranosti uma.

Foto: Tanjug/JOVANA KULAŠEVIĆ

"Igra kao aktivnost koja spaja i podstiče saradnju, što muzika, sport i nauka definitovno rade. Naša tema spaja ljude, igramo za čovečanstvo", poručila je Begović.

Ona se osvrnula na jun prošle godine, kada su zemlje članice Međunarodnog biroa za izložbe odabrale Srbiju za narednog domaćina Specijalizovane izložbe.

"Tim koji je pripremao kandidaturu, imao je nekoliko vodilja u svom važnom zadatku, ali bih pre svega istakla veliki rad i ogroman trud, pozitivnu energiju, i na kraju, dobro poznati srpski inat, a ja ću reći srpska motivacija da pobedimo i donesemo nešto dobro našoj zemlji, i to nam je pomoglo da se izborimo da EXPO prvi put dođe u naš region i nakon 30 godina u jugoistočnu Evropu", rekla je ministarka.

Foto: Tanjug/JOVANA KULAŠEVIĆ

Dodala je da je sigurna da će nas iste vrednosti voditi i narednih 1.000 dana u pripremi te izuzetno značajne manifestacije, ali i još više kada EXPO bude otvorio svoje kapije 15. maja 2027.

"Hvala i neka krene odbrojavanje", završila je Begović.

Direktor preduzeća EXPO 2027 Dušan Borovčanin ocenio je da će EXPO biti najveći događaj, koji je Srbija u istoriji mogla da organizuje, a koji će organizovati od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine.

On je podsetio da su pre 140 godina naši preci uložili dosta napora da Srbiju predstave čitavom svetu i stave rame uz rame uz druge nacije.

Foto: Tanjug/JOVANA KULAŠEVIĆ

"Pre 140 godina, kada je Srbija prvi put učestovala u Belgiji, samo još 12 zemalja, uz Kraljevinu Srbiju, tada je učestovalo. To je sasvim sigurno jedno od velikih nasleđa koje mi nosimo" , konstatovati je Borovčanin.

On je rekao da s nestrpljenjem očekuju dolazak predstavnika Međunarodnog biroa za izložbe koji će u oktobru ili novembru je doneti zastavu specializovanog EXPO u Beograd.

Autor: Jovana Nerić