AKTUELNO

Virus se prenosi preko prljavih ruku i hrane.

Više od 40 milišana iz vrtića "Plava ptica" u beogradskom naselju Cerak vinogradi zarazilo se opasnom norovirusom, koji izaziva veoma jaku stomačnu infekciju, potvrđeno je u Gradskom zavodu za javno zdravlje.

Ovaj specifičan virus napada creva i prouzrokuje povraćanje, proliv i visoku temperaturu, a posebno je opasan po decu.

Nadležne zdravstvene službe čine sve d spreče eventualnu epidemiju, pošto se zaraza širi velikim intenzitetom i već cirkuliše po celoj zemlji.

Mališani iz vrtića "Plava ptica" oboleli su masovno još krajem prošle nedelje, ali je juče definitivno utvrđeno da je izvor zaraze norovirus, koji se prenosi preko prljavih ruku i hrane.

Epidemiolog dr Biljana Begović Vuksanović iz GZZZ-a u Beogradu rekla je da je norovirus izolovan u stolicama dece iz tog vrtića.

- Laboratorijske analize pokazale su da je oko 40 mališana dobilo infekciju koja napada creva i koja se širi velikim intenzitetom. Uzrok ove zaraze potiče od loše higijene i prljavih ruku. Dovoljno je da prljavim rukama pripremate hranu, dirate igračke koje deca koriste, da boravite u nečistom okruženju gde je norovirus prisutan, i da se vrlo brzo zarazite - kaže ona i dodaje da se pretpostavlja da norovirus cirkuliše celom Srbijom, samo zasad bez ozbiljnih razmera.

J. Stanković

#Dete

#Roditelji

#Virus

#Vrtić

'