AKTUELNO

Toplotni talas u Srbiji ove nedelje dostigao je "pik". Ipak, nije svuda vrelo. Na zapadu Srbije postoji jedan gradić u kom se i tokom najvećih vrućina lagano diše.

I ove sedmice dnevne temperature u pojedinim gradovima Srbije dostižu više od 40 stepeni, pa mnogi spas od vrućine pronalaze kupanjem na bazenu, ili jezeru. Pojedini posećuju i po neke planinske bisere, ali složno kažu, ipak priželjkuju blago zahlađenje.

Ovde temperatura ne prelazi 31 stepen

Prema podacima najpreciznijeg meteosajta Yr.no, temperatura u Novoj Varoši danas neće preći 31 stepen, pa sudeći po tome, u ovom gradiću u Zlatiborskom okrugu, najprijatnije je boraviti ovih dana.

S obzirom na to da se ova varošica nalazi podno Zlatara, a i među obroncima Javora i Murtenice, u njoj vlada prava planinska klima, dok kroz okolna brda uvek struji vetar prema Jadranskom moru, što najviše utiče na vazduh i temperaturu u ovom gradu.

Građani jedva preživljavaju vrućinu

Dok zvanični podaci pokazuju da je ipak ovih dana najprijatnije boraviti u Novoj Varoši, građani kažu pak drugačije, po njihovom mišljenju nije, već se i oni kao i ostatak Srbije trenutno suočavaju sa ekstremno visokim temperaturama, pa od vrućine, ističu, "ne mogu da žive".

- Opasne su vrućine ovih dana, a neprestano smo izloženi suncu, puno je posla u polju, livade se kose, radimo po ceo dan. Dodatnu težinu posla stvara nam ovakvo vreme, ali ipak hvala Bogu, ne bi valjalo, ni da svaki dan pada kiša - kaže nam Milan iz okoline Nove Varoši.

U samom centru varošice, kažu, uvek je najtoplije, a jedini spas od vrućina im je "debeo" hlad ili kupanje na obližnjim jezerima.

Ako je kod nas najhladnije, kako li je tamo gde je najtoplije?

- Rekla su mi deca da su čitala negde na internetu da je kod nas najmanje stepeni ovih dana, mada sumnjam u to, daj Bože da je tako. Ako je kod nas najniža temperatura, kako li je tamo gde je najviša - pita se jedna starija Novovarošanka.

U zoru i predvečerje, kažu, najbolje je obavljati poljoprivredne poslove, nema rose, a u podne kad ugreje teško je i šetati, a tek raditi...

Autor: Jovana Nerić