AKTUELNO

Meteorolog Ivan Ristić objašnjava da Srbija ulazi u drugu fazu tropskog talasa, kada će visoke temperature pratiti i jače padavine.

- Ulazimo u drugu fazu tropskog talasa, prvo ide ona pustinjska, a onda ide ona praćenja padavinama. Nadam se da neće biti ovog puta baš toliko kiše. Naradna tri dana će temperature biti oko 40 stepeni - rekao je Ristić.

Kaže da su Ćuprija i Smederevska Palanka uvek najtoplije.

Foto: TV Pink Printscreen

Važduh se zagreva od zemlje, zgrada, svega...A kako se mi hladimo? Hladimo se izlučivanjem ako postoji razlika između našeg tela i temperature, a kada se izjednače znojimo se, ali to nije dovoljno, jer mora znoj da isparava. Ako ne možemo da se osušimo znači da se nismo ohladili. To podrazumeva da treba da unosimo više tečnosti...

Ristić kaže da je proleće već počelo u februaru, dok su u martu već bile letnje temperature. Kako je dodao, očigledno je da ćemo na to moći da se naviknemo.

- Oko 20 milimetara kiše je palo na Zlatiboru i u Užicu, pa i u Valjevu. U ostalim krajevima je sevalo. Sevanje ne znači da će biti kiša. Kada čujemo grom, to znači da se očekuju padavine - dodao je Ristić.

On je rekao da je sada svaki stepen bitan:

Do kraja nedelje će temperatura pasti za oko pet stepeni, a sledeće nedelje će se kretati oko 30 podeoka. Uvek na kraju toplotnog talasa postoji mogućnost za padavine i za grad.

Autor: Snežana Milovanov