AKTUELNO

Put treba da bude mesto gde se odvija život, a ne smrt, rekao je predsednik Asocijacije za bezbednost motociklista dr Vladimir Jeftić.

Od početka ove godine u saobraćajnim nezgodama poginulo je, prema podacima MUP-a, 26 vozača motocikla i mopeda, kao i četiri putnika. Njih 11 bilo je mlađe od 30 godina.

Jeftić je rekao da put treba da bude mesto gde se odvija život, a ne smrt. Dodaje da su ovi statistički podaci zapravo apel da budemo pažljiviji.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ovo je mesec kada strada najveći broj motociklista. I vrlo je važno da svi shvate da se u Beogradu u proseku desi 100 saobraćajnih nesreća dnevno. Neko mora da učestvuje u tome i mi svi krećemo od stava da neće nama da se dogodi i tako kreće opuštanje, ne vezivanje pojasa, vožnja bez kacige, u majici i kada se dogodi nesreća, tada smo u problemu - rekao je Jeftić.

Kako kaže, sve što se smatra malim prekršajem, to nije mali prekršaj. Dodaje da se čini da su ljudi popustili u disciplini u saobraćaju.

- Migavac pravi najveći broj nadgrobnih spomenika, što se tiče saobraćaja - rekao je on.

Foto: TV Pink Printscreen

Rekao je da je rađeno istraživanje kod tržnih centara, i ono što su mogli da zaključe jeste da, kada se pali crveno svetlo, mnogi počnju da koriste mobilne telefone.

- Devet od deset vozača kako prilazi raskrsnici i semaforu, hvata se za telefon i kreće skrolovanje. Pali se zeleno svetlo, on je i dalje na telefonu, drugi sviraju i tako raste nervoza ili agresija. Uvek neko prođe i zadnji momenat žutog svetla i tada nastaje problem - rekao je Jeftić.

Kako kaže, korišćenje mobilnog telefona je odličan put da nekoga ubijete.

Autor: Aleksandra Aras