AKTUELNO

Naglo topljenje snega koje je nastupilo u prethodna 24 sata dovelo je do podizanja nivoa reka u slivu Južne Morave i u slivu Toplice, kaže za Tanjug direktor 'Srbijavode' Goran Puzović i dodaje da je to preduzeće tokom dana uvelo vanrednu odbranu od poplava u kompletnom slivu Južne Morave, kao i u slivu Timoka.

Kako kaže, danas je u popodnevnim satima došlo do porasta vode i na Crnom, Belom, Velikom i Svrljiškom Timoku, a vodostaj će se kretati u nivou "vanrednih odbrana od poplava".

- Srbijavode su uvele tokom dana vanrednu odbranu od poplava u kompletnom slivu Južne Morave, kao i u slivu Timoka. Sve stručne ekipe su na terenu i sa sektorom za vanredne situacije i sa lokalnim samoupravama preduzimamo sve mere za zaštitu imovine i lica - kaže Puzović.

Navodi da se "manja izlivanja" očekuju u gornjim delovima slivova gde su bujični tokovi, te da će ta izlivanja biti na neregulisanim delovima vodotoka "u atarima sela, poljoprivrednim površinama i na mestima neplanske gradnje".

- Vodostaji će biti visoki u naredna dva dana, sve službe rade svoj posao i koordiniraju. Ljudstvo i oprema su na terenu i postupaće se preventivno gde god postoje uslovi - rekao je Puzović.

On dodaje da je situacija "blago eskalirala" zbog naglog topljenja snega i naveo da su nivoi velikih reka, Save i Dunava "relativno visoki za ovo doba godine".

- Očekujemo u aprilu i maju visoke vode na ovim rekama, jer su zalihe snega u Alpima veoma velike. Ako se taj sneg bude topio lagano neće biti velikih problema, ali ako bude naglo Srbija će morati da se spremi za prihvat i sprovođenje tih velikih voda - kaže Puzović.

#Morava

#Poplave

#Srbija vode

'