AKTUELNO

Ni saslušanje poslednja tri svedoka, od ukupno njih 21, nije razrešilo misteriju nestanka i, kako se sumnja, smrti devojčice iz Bora, Danke Ilić, kojoj se svaki trag izgubio 26. marta u Banjskom polju.

Najveća misterija u ovom slučaju je gde je telo devojčice, a glavni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Zaječaru, Miodrag Canović, najavio je mogućnost da se ponovo uradi rekonstrukcija čitavog događaja.

Aleksandar Radivojević, advokat, ističe da će veštačenje GPS uređaja koji pokazuje da su se osumnjičeni za Dankino ubistvo zadržali manje od dva minuta na deponiji, biti jako važno, ali ne i presudno u istrazi.

Jedan svedok koji se bavi džogiranjem ih je navodno video, tačnije, video je automobil na deponiji i ništa drugo. Mi ne znamo u kom pravcu će ići istraga, ali se tužilaštvo očigledno muči sa dokazima, osim iskaza koji je dao jedan od osumnjičenih. To priznanje će on najverovatnije i povući - rekao je Radivojević i dodao:
Ovi minuti i sekundi u kojima se govori moraju proći kroz jednu dozu ozbiljnog veštačenja. Taj GPS koji je ugrađen u automobil će se izanalizirati i videće se tačno kojom rutom su oni prošli. Kako se meni čini, tužilaštvo će imati velike probleme da podigne optužnicu - rekao je Radivojević.

Foto: TV Pink Printscreen

Radivojević dodaje da su svi dosadašnji dokazi koje je tužilaštvo prikupilo za sada samo posredni, kao i da nema očevidaca samog događaja.

Tužilaštvu polako ističe i rok od tri meseca u kome bi trebalo da podignu optužnicu. taj rok se naravno može produžiti, ali je šest meseci maksimum za zadržavanje osumnjičenih u pritvoru -rekao je Radivojević.

Foto: TV Pink Printscreen

Radoslav Radosavljević, sudski veštak, smatra da je veštačenje krucijalno u ovakvim slučajevima, kao i da tužilaštvo mora da priloži barem neki materijalni dokaz kako bi se donela osuđujuća presuda.

Veštačenja u ovakvim slučajevima je krucijalno, jer imamo dosta okolnosti i svedoka, kao i lica koja su umešana u ovo. Bitno je doći do materijalnih dokaza u ovim slučajevima. Bilo da je to deo automobila koji je udario to dete ili neki predmet, alat, biće značajno -rekao je Radosavljević i dodao:
Veštačenjem je utvrđeno da su osumnjičeni bili uračunljivi, ali može da se utvrdi da su bili i pod dejstvom alkohola tokom navodnog izvršenja krivičnog dela -rekao je Radosavljević.

Foto: TV Pink Printscreen

Radosavljević dodaje da je, po njegovom mišljenu, istraga temeljno i kvalitetno urađena, ali da je ipak učinjena jedna greška.

Mislim da je istraga kvalitetno urađena, ali postoji jedan momenat u svemu tome koji je bio odlučujući. Organi su pronašli osumnjičene za izvršenje dela, dokaze, svedoke, međutim, u jednom momentu kao da su rekli da je sve završeno i oslonili se na priznanje osumnjičenih o tome gde su bacili telo. Tu su se malo opustili i to je bila greška - rekao je Radosavljević.

Autor: Iva Besarabić