AKTUELNO

Radni odnos se zasniva potpisivanjem ugovora o radu od strane poslodavca i zaposlenog.

Advokat Marina Zdravković rekla je za Novo jutro Televizije Pink da se radni odnos zasniva sa licem od najmanje petnaest godina starosti.

- Što se tiče starosnog doba za zasnivanje radnog odnosa, lice sa navršenih 15 godina može da zasnuje radni odnos uz prethodnu pisanu saglasnost svog zakonskog zastupnika, to jest roditelja, usvojitelja ili staraoca. Ako se tim radnim odnosom ne remeti obrazovanje, moral i ako to nije neki prenaporan posao – objašnjava Zdravković.

Kako dodaje radni odnos se zasniva potpisivanjem ugovora o radu od strane poslodavca i zaposlenog. On se smatra zasnovanim od trenutka potpisivanja obe strane.

Foto: Printscreen

- Ugovor o radu potpisuju ugovorne strane neposredno pre stupanja na rad , a danom stupanja na rad od strane zaposlenog u prostorijama poslodavca on stiče pun obim svojih prava i obaveza iz radnog odonosa. Zakonom je zabranjeno da se prilikom intervjuisanja zaposlenog poslodavac raspituje o planiranju porodice – ističe Zdravković.

Ona je dodala da se ne sme diskriminisati na osnovu vere, pola, rase, ni seksualnog opredeljenja.

- Recimo da neko ne može da napreduje ako je žensko. Zakonom je zabranjeno, ali je u praksi drugačije. Ugovor o radu treba da sadrži sedište i naziv poslodavca, osnovne generalije tog zaposlenog, to koje poslove treba da obavlja, kao i vrstu rada, da li je rad na određeno ili neodređeno – kazala je Zdravković.

Po njenim rečima ako je reč o radu na određeno vreme, treba da se kaže na koji vremenski period i pod kojim uslovima. Zaposleni ostvaruje svoje obaveze onog dana kada stupi na posao.

Više o ovoj temi saznajte u sledećem videu:

#Advokat

#Novo jutro

#ugovor

'