AKTUELNO

Selo Vlaška koje je udaljeno desetak kilometara od Mladenovca, ima kulturno umetničko društvo, koje je 13. decembra 1980. godine. Domaćin je Međunarodnog festivala folklora koji je održan prvi put 1990. godine, a neprekidno se održava od 2001. godine. Ovaj festival u Vlaškoj je jedinstvena kulturna manifestacija ove vrste, ne samo u Srbiji, već i u Evropi.

Dejan Todorović, predsednik organizacionog odbora festivala "Vlaška", otkrio je kakav program očekuje sve posetioce ove manifestacije.

Dolaze gosti i ansambli iz celog sveta Kostarike, Irske, Španije, Bugarske... Ovaj festival nema pobednika, jer kada je takmičarski festival kući ode zadovoljan samo pobednik, ovako svi odu kući zadovoljni. Dolaze nam ozbiljna društva, skoro nacionalni ansambli i predstaviće svoje narodne običaje kod nas - rekao je Todorović.

Foto: TV Pink Printscreen

Todorović ističe da je cilj ove manifestacije da se država Srbija i ovaj kraj predstave u što lepšem svetlu.

Predstavićemo našim gostima svu hranu i običaje koje imamo. Od svega, hrana se gostima uvek najviše dopadne. Biće i raznih radionica koje svako može da poseti - rekao je Todorović.

Todorović dodaje da ovaj festival traje od trečeg do šestog jula i da će ga otvoriti predsednik opštine.

Očekuje se oko 4.000 posetilaca. Prvog dana imamo festival u našoj gradskoj opštini Mladenovac i na ulicama grada. Naši gosti će se predstaviti na trgu u centru grada, a zatim se vraćamo u Vlašku na letnju scenu -rekao je Todorović i dodao:
Predstavljaju se sva kulturno-umetnička društva koja sam naveo i biće naši gosti tri večeri. Branko Krsmanović će imati svoj celovečernji koncert za zatvaranje ove manifestacije -rekao je Todorović.

Todorović je za kraj pozvao sve koji su u mogućnosti da posete ovaj festival, a onda su devojčice iz folklornog udruženja klub "Šumadija" izvele jednu divnu numeru.

Autor: Iva Besarabić