AKTUELNO

U Srbiji je već nekoliko dana kao u pustinji, temperature su tropske, vazduh je zamućen česticama peska iz Sahare, i čini se da ni najava pada temperature posle pika toplotnog talasa neće doneti preveliko osveženje.

Iako su se mnogi već iscrpeli od nekoliko uzastopnih dana užarenog vazduha, toplotni talas od 5 dana već na početku ovog leta, bez obzira na nastavak koji sledi, biće znatno kraći od ranijih rekordnih uzastopnih dana sa maksimalnom temperaturom od preko 30 stepeni.

U avgustu 2019. godine, od početka tog meseca imali smo 21 tropski dan i 13 tropskih noći sa prosečnom maksimalnom temperaturom od 31,8 stepeni. Na prvi pogled pakleno, nikad toplije, ali statistika ipak govori drugačije. Istina, avgust 2018. je bio nešto hladniji (31,5), ali je pravog „kuvanja“ bilo 2017. sa prosekom maksimalne temperature od 33,3 stepena!

Za one koji su zaboravili avgust 2017, podsetimo: tada smo imali 24 tropska dana i čak 15 u kojima je maksimalna temperatura bila 35 i više stepeni. U nekoliko navrata čak i preko 40. podeoka, dok je ovog leta najtopliji bio 12. avgust sa „samo“ 37,5 stepeni.

Šta nas čeka za vikend

- U subotu i nedelju, 22. i 23. juna na teritoriji Srbije nestabilno sa pljuskovima, grmljavinom, lokalno velikom količinom padavina za kratko vreme, gradom i jakim i olujnim vetrom u zoni najintenzivnijih pljuskova, i to sutra sa najvećom verovatnoćom u Vojvodini i zapadnoj Srbiji, a u nedelju u centralnim, južnim i istočnim krajevima - navodi se u upozorenju RHMZ.

U istom upozorenju RHMZ podseća se i na izražen toplotni talas koji je na snazi u našoj zemlji.

- Danas i sutra, 21. i 22. juna pik toplotnog talasa sa maksimalnim temperaturama od 35 do 40 stepeni. U nedelju, 23. juna i početkom naredne sedmice manji pad temperature na vrednosti od 28 do 34 - navodi se na sajtu RHMZ.

Dodaje se da će u Beogradu danas i sutra maksimalna temperatura biti do 38 stepeni, a zatim će biti uglavnom u intervalu od 28 do 31 stepen uz nastavak tropskih noći.

Tako da ćemo sa ovom visokom temperaturom, ali i povećanom vlagom usled padavina dobiti još i sparinu, zbog koje se tek teško diše!

Vremenska prognoza do 28. juna

RHMZ je najavio da će od 24. do 28. juna biti u većini krajeva pretežno sunčano. Uz lokalni razvoj oblačnosti, moguća je izolovana pojava kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom. Maksimalna temperatura na severu i zapadu Srbije od 30 do 35 stepeni, a na istoku i jugu i dalje oko 38 stepeni.

Pik tropskog talasa obara rekorde

Meteorolog Slobodan Sovilj, načelnik Nacionalnog centra za hidrometeorološki sistem, rane najave i upozorenja u RHMZ, kaže za „Blic“ da se u subotu očekuje pik toplotnog talasa sa maksimalnim temperaturama u većini mesta od 36 do 38, a lokalno i do 40 stepeni.

- Zamućenost atmosfere usled povećane koncentracije čestica peska iz Sahare može usloviti da maksimalna temperatura u pojedinim mestima bude 1 - 2 stepen niža od prognozirane, ali u svakom slučaju očekuje se da budu oboreni brojni datumski maksimumi temperature. Za merno mesto Vračar - Beograd datumski maksimum za 21. jun postavljen je 2012. godine - 35.7 stepen, a za 22. jun 2013. i 2021. godine - 35.4 stepeni. Ove godine za navedene datume prognozirano je 37 i 38 stepeni. Mala je verovatnoća da bude oboren mesečni rekord izmeren 24. juna 2021. godine od 38.7 stepeni, ali i samo približavanje rekordnim vrednostima svedoči o tome koliko je atipičan toplotni talas ovakve snage na početku druge polovine juna, odnosno na samom početku kalendarskog leta – kaže Sovilj za „Blic“.

Pad temperature do 6 stepeni Celzijusa, ali i dalje toplo
Nakon prolaska pika toplotnog talasa, temperatura će biti u padu za 3 do 6 stepeni, što znači da i dalje ostajemo u režimu temperature iznad proseka.

Pad temperature ne menja mnogo, ostajemo u toplom režimu
Prema rečima Slobodana Sovilja tokom većeg dela naredne sedmice, od 24 do 30. juna dnevni maksimumi kretaće se u intervalu od 30 do 35 stepeni, a samo će još početkom sedmice na jugoistoku i dalje lokalno biti oko 38 stepeni.

Do kraja juna i u julu padavine ispod proseka

U sledećoj sedmici biće ponovo uslova i za lokalne pljuskove sa grmljavinom, ali sveukupno treba očekivati da junska količina kiše bude ispod proseka, a takav trend nastavlja se i tokom jula.

- Produženi periodi visokih temperatura koje istovremeno prati i deficit padavina povećavaju rizik od šumskih požara i drugih oblika vatre na otvorenom prostoru, a zbog većeg broja tropskih noći, dodatno negativno utiču i na javno zdravlje stanovništva, onemogućavajući normalan san i regeneraciju organizma u toku noći – kažu u RHMZ.

Tropske noći u urbanim sredinama

Do kraja sedmice u mnogim predelima Srbije imamo tropske noći, pre svega u urbanim sredinama, što znači da se maksimalne temperature neće spuštati ispod 25 stepeni.

-U urbanim sredinama su tropske noći, ako je maksimalna temperatura u Beogradu 38 stepeni to znači da ona minimalna ne pada ispod 24-25 stepeni. Tako da tropske noći koje su najizraženije u Beogradu možemo očekivati i narednih dana – kaže Sovilj.

Prema trenutnim meteorološkim proračunima toplotni talas na kratko u subotu prekida lokalna oblačnost sa pojavom pljuskova i grmljavine.

- Ali će to biti retka ili izolovana pojava poslepodne i uveče. U nedelju, u drugom delu dana kada temperatura bude polako pala u svim krajevima je znatno veća šansa za pojavu pljuskova i grmljavina. Tada će lokalno biti uslova i za pojavu grada i većih količina padavina za kratko vreme, dok u prvom delu naredne sedmice pljuskovi će biti učestaliji na jugozapadu, jugu i istoku Srbije. Maksimalna temperatura će se kretati od 28 do 33 stepena, a naznaka za superćelijske oluje nema – rekao je Sovilj.

U subotu 22. juna „crveni“ meteoalarm upozorava na opasnost od tropskih temperatura u:

Sremu
Beogradu
zapadnoj Srbiji
Šumadiji
Pomoravlju
jugoistočnoj Srbiji

"Narandžasti“ meteo alarm upaljen je za :

U bioprognozi RHMZ osobama sa srčanim obolјenjima se savetuje izvesna opreznost, a u jutarnjim satima astmatičari mogu osetiti blage tegobe. Meteoropatske reakcije su moguće u blažoj formi u vidu glavobolјe i promenlјivog raspoloženja. U saobraćaju se preporučuje dodatna pažnja.

Na oprezu treba da budu alergični na polen pojedinih vrsta drveća, trava i korova. Alergenost trave i koprive je velika, bokvice umerena, lipe niska. Kod osoba koje su alergične na polen može se javiti crvenilo i otečeni kapci, kijavica, umor.

Upozorenje "Batuta"

Zbog ekstremnih vremenskih prilika oglasio se i Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.

Stručnjaci Instituta poručuju da se prоgnоzirаnе vrеdnоsti mакsimаlnе dnеvnе tеmpеrаturе vаzduhа u kаtеgоriјi vеоmа оpаsnе pојаvе оčеkuјu nа tеritоriјi јužnоbаčkоg оkrugа 21. i 22. јunа, а grаdа Bеоgrаdа, sеvеrnоbаčkоg, sеvеrnоbаnаtskоg, srеdnjоbаnаtskоg, mаčvаnskоg, kоlubаrskоg, pоdunаvskоg i pоmоrаvskоg оkrugа 22. јunа.

Autor: Dubravka Bošković