AKTUELNO

Izveštaj o Srbiji za ovu godinu ocenjen je kao generalno pozitivan.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i komesar EU za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han izrazili su očekivanje da se već sledeće nedelje može postići dogovor o otvaranju novih pregovaračkih poglavlja.

-Obostrano je konstatovan napredak u procesu evropskih integracija Republike Srbije i očekuje se da se već sledeće nedelje može postići dogovor o otvaranju novih pregovaračkih poglavlja - navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Kako se navodi, u razgovoru je istaknuta potreba da se u pristupnom procesu zadrži dinamika, uprkos svim izazovima sa kojima se Evropska unija suočava.

U tom smislu, ukazano je na poruke sa Samita o zapadnom Balkanu u Parizu u julu 2016, na kome je jasno potvrđena perspektiva članstva i nastavak politike proširenja.

Istaknuta je potreba da se pitanje značaja proširenja EU prema javnosti komunicira sa aspekta pozitivnih efekata na stabilnost Evropske unije i samog regiona, kao i doprinosa koje zapadni Balkan, kao geostrateški važno područje, ima za samu EU i njene građane.

Razgovarali su i o nastavku pregovaračkog procesa u 2017. godini, sa akcentom na reforme koje se sprovode u oblasti ekonomije i ključnim oblastima za modernizaciju srpskog društva i države. Izveštaj o Srbiji za 2016. godinu ocenjen je kao generalno pozitivan i ponovljena je posvećenost nastavku reformskog procesa.

Posebna pažnja posvećena je odnosima Srbije sa Evropskom unijom u oblasti zajedničke spoljne, bezbednosne i odbrambene politike. Imajući u vidu interesovanje koje je komesar Han pokazao za pitanja iz okvira Poglavlja 31, koja su veoma prisutna u našoj javnosti, ministar Dačić ukazao da je Srbija duboko posvećena saradnji sa EU u ZSBP i ZBOP, što ne treba sagledavati samo kroz pitanje usaglašavanja Srbije sa odlukama EU.

Oba zvaničnika su na kraju izrazila interes da se politički dijalog Srbije i EU intenzivira, kao i očekivanje da će se u narednom periodu nastaviti stabilna dinamika otvaranja pregovaračkih poglavlja.

Č.N.

#Ivica Dačić

#Johanes Han

#Sastanak

'