AKTUELNO

Majka A.R. (32) koja je fizički napala nastavnicu Osnovne škole "Jovan Dućić"juče je saslušana u tužilaštvu.

Ona je uhapšena zbog krivičnih dela zlostavljanje i mučenje i ugrožavanje sigurnosti nakon što je, nezadovoljna zaključnomocenom svog deteta, verbalno i fizički napala nastavnicu biologije, kojoj su u KBC Zemun konstatovane višestruke lake telesne povrede.

Nastavnici je, prema njenoj izjavi, povređeno ljudsko dostojanstvo, te oseća strah za svoju bezbednost, navodi se u saopštenju i dodaje da je slučaj izazvao i uznemirenost građana, naročito zbog činjenice da se dogodio u osnovnoj školi.

Načelnik školske uprave za Grad Beograd Dragan Filipović kaže da je u pitanju poražavajuća situacija za sistem prosvete i ljude koji su u samom sistemu prosvete.

- Ministarstvo prosvete je osudilo ovakav postupak od strane roditelja, i smatramo da svi treba da se zapitamo, zašto se ovo desilo. Kako je nastao taj komodidtet roditelja koji tako postupa u školi. Nastavnici su u poslednje vreme izloženi pritiscima od strane roditelja - naveo je on.

Foto: TV Pink Printscreen

Nastavnici nikada nemaju problema sa učenicima, nego sa roditeljima, dodao je.

- Nikako da se vratimo timskom radu, da u obrazovanju deteta učestvuju i nastavnici i roditelji - rekao je potom Filipović.

Psiholog Željko Mašović kaže da smo doživeli pad svih vrednosti, a ovo je upravo jedna od tih.

- Svim profesijamafali dostojanstva, a ovoj ppsebno. Čovek reaguje agresivno gde misli da će da bude najmanje sankcionisan, a sankcija bude prevencija za čoveka koji razmišlja... Za ovaj slučaj, toga nema - dodao je Mašović.

Foto: TV Pink Printscreen

- Mi smo bil naučeni da postoji kauboj sa belimm i crni, šeširom, Partizani i Nemci... Toga više nema. Suština je da je problemn to, dok je nama značajnije obrazovanje, nego samoj deci.. Nije roditeljima bitno obrazovanje, već ocena kao ocena. Pljujemo obrazovanje, a kada treba da se zaključe ocene dolazimo da molimo - naveo je psiholog.

Autor: Dubravka Bošković