AKTUELNO

Mitropolit Amfilohije Radović, držao je opelo za Jovanku Broz, jer je, kako je i sam znao da kaže, smatrao da je bila pobožna žena, uprkos komunizmu, a ovaj čin je ostavio mnoge u neverici.

Mitropolit je u jednom od njegovih intervjua rekao da je bio u kontaktu sa njom godinu ili dve pre tog događaja, i da je hteo da je poseti kad je dovezena u Urgentni centar. Do toga, ipak, nije došlo jer su mu lekari objasnili da njeno zdravstveno stanje to ne dozvoljava. Tada je izjavio i da je Jovanka bila verujuća, i da se iz knjige o njoj vidi da je njena porodica dala 70 sveštenika i mnogo oficira.

Amfilohije je ovim činom napravio presedan, pošto je to prvi verski obred koji je služen pod krovom „Kuće cveća“.

Amfilohije je za života razotkrio sve o događaju koji je uzburkao javnost

- Jovanku Budisavljević Broz, od svih zaboravljenu u više navrata sam posetio u godini pred njen odlazak iz života - ispričao je mitropolit.

Foto: Printscreen YouTube/OBAVESTI ME

- Ona je zaista bila u nekoj vrsti kazamata. Posećivao sam je u takvim okolnostima, na njenu molbu. Poslednji put dugo smo o svemu otvoreno razgovarali. Pričala mi je kako je otišla u partizane, kao i mnoge srpske devojke iz Like, bežeći od ustaša. Ispričala mi je da su koreni njene porodice Budisavljević iz Metohije. Da je njena porodica u Lici imala sedamnaest sveštenika. Dugo smo pričali. Žao mi je, kada je bila sahrana bio sam na putu, a došao bih da je ispratim - rekao je mitropolit i dodao:

- To je moja dužnost. I ljudska, i hrišćanska. A pre svega moja je obaveza, kao i svih arhijereja naše crkve da pružimo ruku u nevolji. Pomognemo. Olakšamo. Podstaknemo na dobrotu i plemenitost. Pomirimo, ali i podsetimo na poruke slavnih predaka, koji su se u istoriju upisali kao plemeniti i dobri ljudi. Da ih pamtimo i sledimo, kako ne bismo krivudali i tumarali ovovremenim bespućima. To naš narod u velikoj većini sve više prepoznaje. I sve više je na putu predaka da očuva svoju pravoslavnu veru, da se vrati crkvi i da svoje potomke tim putem vodi.

Ko je bio mitropolit Amfilohije

Jedan od najmoćnijih ljudi Srpske pravoslavne crkve, vladika Amfilohije, preminuo je u 82. godini od posledica korona virusa, trideset godina pošto je postao mitropolit crnogorsko-primorski. Amfilohije se prilikom dolaska na službu u rodnu Crnu Goru najavio kao pomiritelj i „svjedok božje ljubavi". Od njegovog postavljenja za mitropolita 1990. godine, politička karta Balkana potpuno se promenila, a on je odigrao jednu od važnih uloga.

Uloga Jovanke Broz još je značajnija zato što ona nije bila deo partijske oligarhije iz predratnog ili poratnog vremena, nije imala službene funkcije, ali je tokom dugogodišnjeg bračnog života i nastupanja u javnosti zajedno sa Josipom Brozom stekla toliki značaj da se tokom sedamdesetih godina ponekad u suprotstavljenim krugovima u SKJ i među protivnicima režima spekulisalo da je u SFR Jugoslaviji ustvari uspostavljeno savladarstvo.

Retke su istorijske ličnosti za čije je naučno predstavljanje toliko važan odnos javnosti prema njima, kao što je to bio slučaj sa Jovankom Broz.

Autor: Aleksandra Aras