AKTUELNO

Nova knjiga u produkciji POREDAK autora Aleksandra Đurđeva čiji je naslov "21. Vek – Vek srpskih integracija" predstavlja duboku analizu i viziju budućnosti srpskog naroda u 21. veku.

Kroz ovu knjigu, Đurđev nas vodi kroz složene političke, ekonomske i društvene procese kroz koje je srpski narod prolazio tokom 20. veka, ističući važnost nacionalnih interesa i integracija.

Srpski narod je tokom 20. veka prošao kroz velika iskušenja. Iako smo u oba svetska rata bili na pobedničkoj strani, naše nacionalne interese smo u potpunosti zapostavili. Umesto srpskih, mi smo izabrali južnoslovenske integracije nakon završetka Prvog svetskog rata. Sve do raspada socijalističke Jugoslavije srpski narod je bio zaslepljen idejama bratstva i jedinstva, jugoslovenstva i komunističkog internacionalizma. Buđenje srpske nacionalne svesti devedesetih nije se politički artikulisalo na najbolji mogući način, s obzirom da su se na političkoj sceni pojavile partije koje su se ili trudile da jugoslovenske integracije održe u životu ili da se čitav ovaj prostor uključi u tzv. evropske integracije. Tako su, nažalost, na temelju miliona srpskih žrtava u 20. veku svoje nacionalne interese gradili svi sem Srba samih. Najveća pobeda srpskog naroda u tom veku izvojevana je u najtežim mogućim uslovima. Nakon četvorogodišnjeg rata, međunarodnih sankcija i političke izolacije srpski narod je stvorio Republiku Srpsku kao temelj njegovog opstanka zapadno od reke Drine. Time je naš narod pokazao da je i u najtežim i gotovo nemogućim uslovima moguće boriti se i izboriti za nacionalne interese. Rezolucijom 1244 SB UN izborili smo se za ostanak Kosova i Metohije u sastavu Srbije i udarili temelje borbi za potpunu integraciju tog prostora u srpski pravni poredak.

Mi smatramo da 21. vek pripada srpskom narodu. Najbrojniji smo i politički najznačajniji narod na ovom prostoru. Preko 7 miliona Srba živi na prostoru od Subotice do Prizrena i od Timoka do Une. Pored matične Srbije, srpski narod je apsolutna većina i u Republici Srpskoj koja već ima značajne prerogative državnosti. Mi želimo da ovaj prostor, koji sa pravom možemo nazvati srpskim, integrišemo na sve moguće načine politički, ekonomski, saobraćajno, ekološki, kulturno, naučno, sportski.

Kao što smo se oslobodili od zabluda južnoslovenskih integracija, krajnje je vreme da se oslobodimo od lažne nade koju nam zagovornici evropskih integracija serviraju. Jedine prave integracije koje su nama i našim potomcima potrebne u 21. veku su srpske integracije. Zajedno možemo i moramo da taj cilj i ostvarimo.

Aleksandar Đurđev,
predsednik Srpske Lige

Autor: P.J.