AKTUELNO

Ide sezona letovanja, a mnogi penzioneri, po ko zna koji put, moraće da ostanu kod kuće.

U aprilu ove godine, prosečna penzija u Hrvatskoj za oko 1,2 miliona penzionera prvi put posle usklađivanja premašila je iznos od 500 evra. Ovo predstavlja značajan korak napred za hrvatske penzionere, ali ipak, kada se prosečne penzije hrvatskih penzionera uporede sa iznosima koje strani penzioneri troše tokom odmora u Hrvatskoj, jasno je da postoje ozbiljne razlike.

Interesantno je da mnogi strani penzioneri, poput Džona i Ketrin iz SAD, troše više od 10.000 dolara tokom boravka u Hrvatskoj, što premašuje godišnji iznos prosečne hrvatske penzije od oko 6.000 evra. Ovo postavlja pitanje o prilagođavanju turističke ponude i cenovne politike u Hrvatskoj, kako bi se omogućilo i domaćim penzionerima da uživaju u lepotama svoje zemlje.

Kolike su penzije u Hrvatskoj?

Visina prosečne penzije u Hrvatskoj varira u zavisnosti od uslova i kreće se u rasponu od 470 do 574 evra. Međutim, čak 60 odsto penzionera živi sa manje od prosečne penzije, što ukazuje na izazove sa kojima se suočavaju mnogi stariji građani u zemlji.

Klaudio iz Italije živi od mesečne penzije od 1.800 evra, što mu omogućava da putuje na godišnji odmor, ali takođe povremeno obavlja dodatne poslove kako bi poboljšao svoje finansijsko stanje. S druge strane, Hans iz Nemačke troši između 100 i 150 evra dnevno tokom boravka u Hrvatskoj, ističući na taj način razlike u potrošačkim navikama i finansijskim mogućnostima penzionera iz različitih zemalja.

Ovi primeri jasno ukazuju staležnu razliku između hrvatskih i onih penzionera koji u Hrvatsku dolaze na odmor. Dok se neki suočavaju sa izazovima finansijske stabilnosti i jedva sastavljaju kraj s krajem, drugi mogu da uživaju u luksuzu putovanja i trošenja svojih grandioznih penzija na svakojake bahanalije, kao što to rade američki penzioneri turisti.

Autor: