AKTUELNO

Iz Komunalne policije i MUP-a apeluju na opreznost tokom korišćenja pirotehničkih sredstava.

Približavaju se novogodišnji praznici, a samim tim na ulicama sve češće zatičemo prodavce raznih pirotehničkih sredstava, čije poreklo, datum prizvodnje i rok trajanja nisu tačno utvrđeni.

Stoga su pripadnici Komunalne policije, ali i pripadnici MUP-a započeli intezivniju kontrolu nelegalne prodaje pirotehničkih sredstava.

Kako je za portal Pink.rs izjavila pomoćnik načelnika Komunalne policije Nina Mitić, cilj je da se iz godine u godinu smanji stepen nelegalne ulične prodaje, kao i da se apeluje na sugrađane da ne koriste pirotehnička sredstva, te da upozore svoju decu na neželjene posledice - povređivanja i opekotine pri upotrebi petardi, vatrometa i drugih pirotehničkih sredstava.

Foto: Pixabay.com

Nepažnja i neiskustvo u rukovanju mogu dovesti do ozbiljnih povreda, što za posledicu može imati trajni invaliditet. Osim povreda, nepravilno rukovanje može da izazove požar i niz drugih posledica.

Kako za portal Pink.rs kažu u MUP-u Republike Srbije, pirotehnička sredstva svrstana su u eksplozivne materije, te se treba strogo pridržavati Uputstva za upotrebu.

Šta kaže statistika?

Prema prošlogodišnjoj statistici, tokom novogodišnjih i božićnih praznika i dočeka 2016. godine usled upotrebe pirotehničkih sredstava povređene su 42 osobe, dok je 54 povređeno u istom periodu 2015. godine, što je za 22,2 odsto manje u odnosu na prethodnu godinu.

U cilju veće bezbednosne zaštite građana od nekontrolisane i neovlašćene upotrebe pirotehničkih sredstava, od strane Ministarstva unutrašnjih poslova sprovode se akcije kontrole legalne, i suzbijanja i sankcionisanja nelegalne prodaje pirotehničkih sredstava.

Iz ministarstva apeluju na građane da shvate opasnost od korišćenja pirotehničkih sredstava, pogotovo od strane dece i maloletnika, nabavke ovih sredstava na mestima gde se ilegalno prodaju, što nosi sa sobom dodatnu opasnost jer se radi o sredstvima koja nisu atestirana i čija upotreba predstavlja opasnost od povređivanja i izazivanja požara.

Pirotehnička sredstva, treba kupovati isključivo u prodajnim objektima koji imaju odobrenje MUP Republike Srbije. Pri kupovini, treba posebno voditi računa da pirotehnička sredstva budu u originalnom pakovanju i neotvorena. Na deklaracijama mora da piše, pored ostalih podataka, razred pirotehnike u koji je navedeni proizvod svrstan i broj rešenja MUP kojim je navedeno sredstvo dozvoljeno za stavljanje u promet.

Kako objašnjavaju iz Komunalne policije i MUP-a, prodaja pirotehničkih sredstava u specijalizovanim trgovinskim formatima je kontrolisana od strane nadležnih organa i na poleđeni svakog proizvoda nalazi se deklaracija koja mora da bude napisana na srpskom jeziku, sa naznačenom zemljom porekla, kao i sa podacima o uvozniku i načinu upotrebe.

Foto: Printscreen Youtube

Ukoliko prilikom upotrebe pirotehničkih sredstava budu nanete povrede ili pričinjena materijalna šteta, o navedenom događaju policijski službenici izveštavaju nadležnog tužioca, koji na osnovu prikupljenih činjenica kvalifikuje događaj i nalaže dalje postupanje.

Šta kaže zakon?

Članom 24. Zakona o zaštiti potrošača, zabranjena je prodaja pirotehničkih sredstava osobama mlađim od 18 godina, a članom 160. propisana novčana kazna za prekršaj, kojom će se kazniti pravno lice koje vrši prodaju pirotehničkih sredstava ovoj kategoriji lica.

Foto: Printscreen Youtube

Nelegalna ulična prodaja pirotehničkih sredstava je nekontrolisana, ne zna im se datum proizvodnje, niti postoji deklaracija sa specifikacijom. Takva vrsta pirotehnike se čuva u uslovima koji nisu prolagođeni tim proizvodima i mogu da izazovu neželjene efekte, kao što su: eksplodiranje petarde u džepu pantalona ili jakne, kao i da eksplodira u ruci i slično.

Foto: Pixabay.com

Najčešće povrede pri nepravilnoj upotrebi pirotehničkih sredstava su povreda šake, prstiju, ali dolazi i do dubokih opekotina koje zahtevaju hirurško lečenje, teže povrede usne duplje, nosa, očiju, butina, kao i povreda glave koje mogu da ugroze život.

Kako kažu iz MUP-a, u slobodnoj prodaji može biti samo pirotehnika razreda 1 i 2. Međutim, ništa od pirotehničkih sredstava ne sme se prodavati mlađima od 18 godina. Osim toga, zabranjena je upotreba pirotehničkih sredstava u zatvorenom prostoru, kao i na prostoru gde se okuplja veći broj ljudi.

Foto: Pixabay.com

Upotreba pirotehničkih sredstava, dakle, mora biti kontrolisana, jer njena nepravilna upotreba može izazvati brojne neželjene posledice, koje se čak mogu završiti tragično. Zato iz MUP i Komunalne policije savetuju poseban oprez, posebno kada je reč o deci.

U nastavku pogledajte povrede nastale usled nepravilne upotrebe pirotehnike, a upozoravamo da je video-snimak uznemirujućeg sadržaja.

I. P.

#Komunalna policija

#MUP Republike Srbije

#Nova godina

#Pirotehnička sredstva

#Policija

'