AKTUELNO

Bez nekog drugog dokaza samo priznanje nije dovoljno, rekao je za PINK advokat Aleksandar Cvejić.

Komentarišući izjavu Srđana Jankovića, koji je najpre priznao da je učestvovao u ubistvu devojčice Danke Ilić, da bi kasnije rekao da je nije ni video, Cvejić je rekao da je problematika ta da zapravo sam iskaz nije dovoljan dokaz, to je samo jedan deo cele priče dokaznog postupka.

- Priznanje koje nije potkrpljeno drugim dokazima, svedocima i materijalnim tragovima, nije dokaz u postupku - rekao je Cvejić.

Kako kaže, iskaz je zato i problematičan, ukoliko ne postoje drugi dokazi, jer iskaz može da se menja.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ljudi se iz raznih razloga brane ćutanjem, neko je u šoku, neko izgubljen, neko hoće da sakrije. Videćemo kako će se sve dalje razvijati, ali bez nekog drugog dokaza samo priznanje nije dovoljno - rekao je Cvejić.

Psiholog Snežana Repac, rekla je da nije moguće da neko ko je siguran da nije to učinio da se osloni na dobijanje na vremenu, jer time ne dobija ništa.

- Svakako je za onog ko zna da nije kriv bolje da to odmah i kaže. Niko ne može da predvidi šta istraga dalje može da donese. Zato nije jasan momenat čoveka koji je nevin, a da se oslanja u tom trenutku na vreme za koje ne zna šta može da donese - rekao je Repac.

Foto: TV Pink Printscreen

Cvejić kaže da priznanje može da se menja, ali sve to Sud uzima u obzir.

- Ovaj što je priznao ubistvo, a kasnije kaže da nije tačno, to se pravno tretira tako što Sud ceni koji je istinit iskaz na osnovu različitih metoda. Nije obavezno da se jedan ili drugi uzimaju zdravo za gotovo - rekao je Cvejić.

Kako kaže, u ovom slučaju neće biti lako doneti odluku i rešiti ga. Dodaje da postoje različiti razlozi zašto neko može da promeni iskaz, ali u krajnjoj liniji čisti dokazi se traže i oni su neophodni, jer samo priznanje ne može biti jedini dokaz na osnovu čega neko može da bude osuđen.

Autor: