AKTUELNO

Predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković razgovarala je danas sa predstavnicima opština Bačka Palanka, Bački Petrovac i Temerin, koje su juče pogođene jakim nevremenom i koje su pretrpele veliku meterijalnu štetu i tom prilikom istakla da će Pokrajinska vlada u skladu sa mogućnostima pomoći da se sanira šteta u ovim opštinama.

Na sastanku je istaknuto da je Radarski centar "Fruška gora" permanentno pratio razvoj i premeštanje gradonosnih i olujnih oblaka, te da su ispaljene 182 rakete u pravcu najugroženijih oblasti, saopštila je Pokrajinska vlada.

Nevreme praćeno jakom kišom, gradom, vetrom i grmljavinom zahvatilo je u ponedeljak deo Vojvodine, i tom prilikom je načinjena šteta na privatnim i javnim objektima, kao i poljoprivrednim usevima.

Na teritoriji oštine Bački Petrovac oštećeni su ili potpuno uništeni usevi u ataru Gložana, kao i u delu atara u Bačkom Petrovcu.

Prema prvim procenama olujnim nevremenom zahvaćeno je 2.820 hektara u Bačkom Petrovcu, odnosno 53 odsto obradivih površina, dok je u Gložanu stradalo 2.870 hektara, gotovo 100 odsto.

Foto: Tanjug/VLADA AP VOJVODINE

U tim mestima oštećena su i 53 objekta.

Kao i prošle godine opština Bačka Palanka pretrpela je najgore posledice jučerašnjeg nevremena. Konstatovano je da su pored velike štete na poljoprivrednim usevima, na površini između četiri i pet hiljada hektara, oštećeni stambeni objekti, škole i vrtići.

Velika šteta nastala je i na zgradi Narodne biblioteke "Veljko Petrović", gde je oštećen krov.

Na teritoriji opštine Temerin, prema najgrubljim procenama, gradom i olujnim vetrom je zahvaćeno između dve i tri hiljade hektara obradivih površina, na parcelama koje su mahom pod zasadima soje i kukuruza, i to na potezu atara između Temerina i Bačkog Gradišta, kao i naselja Temerin i Sirig, navodi se u saopštenju.

Gojković je istakla da će Pokrajinska vlada u skladu sa mogućnostima pomoći da se sanira šteta u ovim opštinama. Od opštinskih štabova za vanredne situacije očekuje se da dostave detaljnu procenu štete na objektima i usevima.

Sastanku u Pokrajinskoj vladi prisustvovali su i potpredsednici Sandra Božić i Vladimir Galić.