AKTUELNO

Pomoćnik direktora Instituta za nuklearne nauke „Vinča” doktor Slavko Dimović govoreći o nuklearnoj energiji kaže da je preko potrebna ogromna energetska diversifikacija, koja je zapravo uvod u ono što se zove energetski suverenitet.

Dr Dimović je precizirao da je to zapravo i državni suverenitet, da se ne zavisi samo od jednog izvora energije.

- S obzirom da uglja nemate, ili ako ga imate, imate ga za 50 godina, jako lošeg kvaliteta, koji generiše jako mnogo pepela. Imate efekat staklene bašte... S druge strane imate dilemu u svetu 'da li svet treba da se okrene ka alternativnim izvorima energije, kao što su solarni paneli', a s obzirom da treba da ima stabilan izvor bazične energije, Srbija je zapravo političkom smelom i hrabrom, gotovo vizionarskom odlukom predsednika Vučića još pre tri godine krenula da razmišlja u tom pravcu i ponudila niz rešenja - kazao je Dimović za Novo jutro TV Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Upitan da li postoji šansa da dobijemo nuklearni reaktor do 2035. godine Dimović kaže da je apsolutno siguran da će Srbija biti nuklearna država do 2035. godine, a i ranije.

Govoreći o moratorijumu o izgradnji nuklearnih elektrana Dimović kaže da smo mi to nasledili još iz SFRJ u jednoj podeli, gde smo mi nasledili stare stvari, a drugi mnogo bolje i primenljivije.

- Tako Slovenci i Hrvati imaju Krško, a mi imamo anahroni moratorijum. Profesor Zoran Dragišić kao poslanik SNS je pokrenuo inicijativu za ukidanje moratorijuma - rekao je Dimović i istakao da je bezbednost pitanje svih pitanja.