AKTUELNO

Domovi za stare postali su potreba, a često zbog prevelike empatije prema starijim članovima porodice, želeći da im pružimo više, zapravo ne dajemo im u kućnim uslovima adekvatni negu.

Našim najstarijim sugrađanima potrebna je stalna pažnja i briga i zato je u velikom broju slučajeva neophodno da se smeste u dom gde će dobiti neophodnu pažnju i brigu stručnih lica.

- Luksuz nije u svakom slučaju jer domovi ne predtsvljaju hotelijerstvo i ugostiteljstvo. Ovo nije usluga bez koje se može. Mi smo potreba, našoj najstarijoj populaciji je potrebna dvadesetčetvoročasovna pažnja, nega, briga i to stručnih lica - rekao je Radoslav Milovanović, predsedniok Udruženja privatnih domova za strare.

On je napomenuo i da se ljudi zavaravaju da se u kućnim uslovima može pružiti adekvatna nega šrema potrebi.

- Naši najbliži sa prevelikom empatijom ne mogu da prepoznaju šta je nama najstarijim sve neophodno- dodao je on.

- Kada imamo preveliku empatiju prema svojim roditeljima, mi pokupšavamo da damo svoj maksimum, a nekad to na žalost bude minimum u odnosu na njihove stvarne potrebe - rekao je Milovanović.

Milovanović je objasnio i ko određuje stepen podrške prema korisnicima na prijemu u domove.

Foto: TV Pink Printscreen

- Svaka ustanova socijalne zaštite, bez obzira ko je osnivač, mora da ima svoj stručni tim i prilikom prijema se procenjuje stepen podrške i prema tom stepenu se određuje vrsta i cena usluge. Važno je i to moram da apelujem na srodnike, kada dolaze u ustanovu moraju da budu potpuno iskreni. Potrebno je da donesu svu dokumentaciju i da prenesu apsolutno sve informacije onom ko treba da proceni šta je za srodnika najvažnije - rekao je Milovanović.

Kako je istakao važno je da ne 'zature' izveštaj sa nekog specijalističkog pregleda, da ne zaborave da napomenu ako je osoba koja dolazio na prijem u dom pala, da li ima neku povredu, potrebno je reći sve, kao što su navike lica koje dolazi na prijem kao i sve što se može nazvati nesvakidašnjim.

- Kod prijema nema sramote, samo iskernost, potpuna pažnja i mora da se zna kada se srodnik dovede u dom mi onda zajedno nastavljamo zajedno da se bavimo tim srodnikom. Tu se nastavlja jedan kompleksan posao jedne stare osobe koja ima svoje potrebe - dodao je Milovanović.