Istraživači su možda korak bliže otkrivanju uzroka raka debelog creva kod relativno mladih ljudi.
Otkrili su da kombinacija konzumiranja previše šećera i nedovoljno vlakana uzrokuje da creva proizvode bakteriju koja ubrzava starenje ljudskih ćelija.
To ih čini podložnijim mutacijama i oštećenjima koja dovode do raka i manje je verovatno da će moći da se bore protiv rasta tumorskih ćelija, pokazalo je novo istraživanje predstavljeno na najvećoj svetskoj konferenciji o raku ovog vikenda.
U međuvremenu, odvojena studija otkrivena na konferenciji, teoretizira da bi energetska pića mogla delimično podstaći epidemiju kolorektalnog raka kod mlađih od 50 godina.
Istraživači koji stoje iza tog ispitivanja veruju da sastojak koji se zove taurin hrani i podstiče rast štetnih crevnih bakterija povezanih sa bolešću.
Doktori koji pokušavaju da otkriju šta se krije iza brzog uspona već neko vreme sumnjaju da su moderne dijete na neki način krive.
Istraživači koji su ove nedelje predstavljali na godišnjem sastanku Američkog društva za kliničku onkologiju (ASCO) u Čikagu veruju da su se pomerili korak bliže razumevanju kako hrana koju konzumiramo igra ulogu.
U sažetku novog rada, koji još nije objavljen, tim sa Državnog univerziteta u Ohaju je pogledao genetske uzorke mladih, mlađih od 50 godina, i starijih ljudi sa rakom debelog creva.
Otkrili su da mlađi pacijenti koji su imali dijete sa malo vlakana i visokim sadržajem šećera proizvode bakteriju zvanu Fusobacterium, koja povećava upalu u crevima vezivanjem za proinflamatorne proteine.
Vlakna, nasuprot tome, usporavaju oslobađanje glukoze u krvi (šećera u krvi) i hrane zdrave crevne bakterije koje smanjuju upalu.
Pokazalo se da trajna upala stari ćelije, a istraživači su procenili da je redovna loša ishrana kod mladih pacijenata obolelih od kolorektalnog karcinoma ostarila njihove ćelije i do 15 godina starije od biološke starosti osobe.