AKTUELNO

U KBC Kosovska Mitrovica danas su građani mogli da urade brojne besplatne analize i preglede u okviru akcije besplatnih preventivnih pregleda, koju organizuje Ministarstvo zdravlja Srbije.

U cilju rane dijagnostike i promocije prevencije kao najefikasnijeg načina brige o sopstvenom zdravlju preglede u oblasti kardiologije i oftamologije, kao i merenje šećera u krvi mogli su da urade svi građani uključujući i one bez zdravstvenog osiguranja.

Građani kažu da su zadovoljni ovakvim akcijama.

Pored oftamoloških i kardioloških pregleda ove nedelje pacijenti su mogli da urade i besplatne laboratorijske analize za određivanje tumor markera prostate i jajnika.

- Građani se odazivaju jer im je lakše, izbegavaju gužvu a ne trebaju im ni uputi - rekla je Ljiljana Miletić, laboratorijski tehničar.

U planu je da akcije besplatnih preventivnih pregleda budu nastavljene s obzirom da se samo u Severnoj Mitrovici tokom svake akcije u proseku pregleda vise od 150 pacijenata.

Direktor KBC Kosovska Mitrovica Milan Ivanović rekao je da je do 10 sati urađeno 36 laboratorijskih pregleda od čega šest glikemija i 30 tumor markera.

- Što se tiče kardioloških analiza za dva sata urađen je 21 i oftamoloških pregleda 14, što je ukupno 67 pregleda za dva sata a tokom dana će ih biti više od stotinak. Lakše je što građani mogu ove pregleda da urade potpuno besplatno, brzo, bez ikakve dokumentacije - rekao je Ivanović.

Ovo je šesta akcija za redom Ministarstva zdravlja Srbije, koje se uglavnom organizuju svake poslednje nedelje u mesecu, sa ciljem da ukaže da su prevencija i rana dijagnostika najbolji put do očuvanja zdravlja.

#Bolnica

#Kosovska Mitrovica

#Pregled

'