AKTUELNO

Jovana Selimspahić (33) iz Beograda ima partnerku i srećne su. Oduvek je maštala da postane mama zbog čega je i krenula u proces vantelesne oplodnje (VTO).

Ostvarenje njenog sna je sve bliže, jer su Jovanu pre nekoliko dana pozvali iz GAK "Narodni front" sa dobrim vestima - našli su donora!

- Na putu do tamo bila sam toliko uzbuđena. Išla sam kao bez glave... Sve vreme sam se, naravno, nadala i iščekivala, ali sada mi ostvarenje tog sna deluje jako blizu i vrlo sam srećna - kaže Jovana.

Jovana je oduvek osećala povezanost sa decom, ali je majčinstvo, s obzirom da je u istopolnoj zajednici, za nju bilo nemoguće sve dok nije saznala da je i devojkama koje nemaju partnera omogućeno da ovu proceduru urade o trošku RFZO. Preko Uprave za trezor prijavila se 10. januara. Ušla je u proces - uradila je potrebne analize i preglede i čekao se donor.

- Na osnovu mojih karakeristika, kao i želja koje sam navela u vezi sa donorom, izabran je muškarac iz Italije. Ima 32 godine, braon kosu i oči, belu kožu, 75 kilograma. Potvrdila sam, kako procedura zahteva, da se slažem i to je - to. Sada treba da se urade još neke analize i pregledi i kreće se sa hormonskom terapijom - kaže ona uzbuđeno.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Ako sve bude kako treba, nakon hormonske terapije i oplodnje jajne ćelije, pristupa se inseminaciji:

Priželjkivala plave oči - ako bude imala moj pogled biće mi drago

Jovana je priželjkivala da donor ima plave oči kako bi se povećale šanse da i beba ima, ali joj nije previše žao što nije tako ispalo:

- Možda je i bolje da ima oči iste boje kao ja. A ako pogled bude moj biće to lep i mio pogled i biće mi drago.

- Nalazi su mi dobri i nadam se da će sve brzo ići. Imam pravo na ukupno tri pokušaja o trošku RFZO, a lekari su mi rekli da bi sve trebalo da bude gotovo do februara naredne godine.

Za ovu njenu želju svi u porodici znaju i podržavaju je, kao i devojka s kojom je u vezi, i koja, zanimljivo je, takođe planira da pristupi procesu VTO.

Jovana već uveliko zna i imena za bebu - ako bude devojčica, zvaće se Alea, a dečak - Tadija, a nakon što je dobila dobre vesti u vezi sa donorom, počela je da polako razmišlja i o stvarima za bebu.

Autor: