AKTUELNO

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da je svako drugo dete na preventivnom pregledu „imalo neki problem“, kao i da je protekle nedelje pregledano više od 30.000 građana Srbije.

Lončar je rekao da problemi koji su uočeni kod dece nisu nerešivi, da su uglavnom posledica fizičke neaktivnosti, ali i da roditelji treba utiču na njihovu aktivnost, te da dva-tri časa fizičkog vaspitanja nisu dovoljna.

Kako je kazao, juče je u Kliničkom centru prilikom besplatnog prevetnivnog pregleda otkriveno na vreme šest tumora pluća, te da treba buditi svest kod građana da se kod lekara ne ide samo kada ih nešto boli.

- Otvorili smo ranije Klinički centar. Razgovarali smo sa ljudim koji su došli ranije. Pacijenti su prioritet broj jedan - rekao je Lončar za Novo jutro TV Pink i istakao da lekari moraju svakog da saslušaju.

Lončar je ocenio da je jedan od većih problema u zdravstvu manjak poverenja između lekara i građana i da to mora da se ispravi tako što će svi građani biti saslušani, i da razgovor sa ljudima treba da bude osnovni zadatak.

Foto: TV Pink Printscreen

- Nama je najvažnija stvar, ovo što se pokazalo u ove dve nedelje, a to je razgovor sa ljudima - istakao je Lončar.

On je naveo i da pacijenti nakon dijagnostike u državnim ustanovama, kada treba da ostanu u bolnici, ipak odluče da hoće da se leče kod privatnika, pored toga što bi u državnim ustanovama imali i bolje uslove i besplatno lečenje, što je, kako je rekao, bio signal da nema poverenja.

Kako je kazao, direktori klinika će sada imati odgovornost da "se spuste među zaposlene i pacijente" i razgovaraju sa njima, te da će imati punu podršku za sve što predlože, ali da moraju da imaju i određene obaveze.

Foto: TV Pink Printscreen

Govoreći o listi čekanja rekao je da ne želi kozmetičke promene, kao i da još uvek sagledavaju šta je najbolje uraditi i da će vrlo brzo izaći sa rešenjima.

Lončar je kazao i da Ministarstvo zdravlja nastavlja projekat zapošljavanja najboljih svršenih diplomaca medicinskih fakulteta i srednjih medicinskih škola, te da će sutra "najbolji od najboljih" dobiti ugovore za posao.