AKTUELNO

Preventivni pregledi danas su organizovani širom Srbije, a kako javljaju reporteri poratala Telegraf.rs interesovanje je bilo veliko u svim gradovima. Tokom današnjeg dana preglede je obavio ukupno 31.131 građanin.

Što se dece tiče, danas danas su organizovani fizijatrijski pregledi mališana predškolskog i školskog uzrasta, te im je obavljen pregled kičme, stopala i celokupni lokomotorni sistem.

Odrasli su, pak, bili u prilici da bez zakazivanja i uputa, provere krvnu sliku i izmere krvni pritisak, provere hormone štitaste žlezde, obave pulmološki pregled ( svakom građaninu starijem od 50 godina i sa pušačkim stažom dužim od 30 godina urađen je rentgen pluća) i urade tumor markere prostate.

Pulmologija je oborila rekord u preventivnim pregledima, te je prema rečima direktora Klilinke za pulmologiju UKCS, dr Mihaila Stjepanović pregledano više od 428 pacijenata. Kako kaže za Telegraf.rs, više od 40 je upućeno na dalju dijagnostiku.

- Kod njih šestoro smo pronašli promene koje liče da su tumorske, kod ostalih je u pitanju astma, ili HOBP, kaže dr Stjepanović i dodaje da je danas zaista veliki broj građana došao da proveri svoje zdravlje.

- Od jutros nismo stali, bukvalno su ljudi samo pristizali što i jeste cilj, da njih što više dođe na pregled. Otkrili smo kod njih šestoro te promene, u pitanju su pušači, a ostali će na vreme početi da se leče od drugih bolesti, kaže dr Stjepanović.

Deformiteti stopala i kičme kod dece
Ministarstvo zdravlja je pre nekoliko godina uvelo preventivne preglede a sada su oni počeli da se odnose i na decu. Prevencija u dečjem uzrastu kao i kod odraslih je veoma značajna. Već svi znamo da postoji loše držanje dece, loše držanje glave, ramena, stomaka, sve to doprinosi i u nekom kasnijem uzrastu dovodi do toga da mogu da nastanu ozbiljni problemi kada je reč o kičmi, o promeni poremaćaja statusa, mišićne snage, kaže za Telegraf.rs prof.dr Vladislav Vukomanović, zamenik direktora Instituta za majku i dete.

Kako je naveo, kifoza, skolioza, lobdoza, sindrom pravih leđa, sve su to posledice lošeg stava i lošeg držanja dece.

Veliki je broj dece u Srbiji koji imaju deformitete kolena, stopala, kukova i kičmenog stuba... U Vlasotincu koje je jedno malo mesto, imali smo dosta fizijatrijskih pregleda. Velikom broju dece, posebno ženskog pola, preporučeno je da nastave sa fizikalnom terapijom, kako bi ispravili deformitete kičme koji su uočeni, izjavio je za Telegraf.rs državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek.

Kako je naveo, on je danas obišao Vranje, Leskovac, Lebane, Vlasotince, te ističe, da su svi zadovoljni, a naročito roditelji koji dovode svoju decu na pregled.