AKTUELNO

Meteorolog Nedeljko Todorović najavio je da će leto pred nama biti toplo i kišovito. On pojašnjava da smo imali jedan sušan period, te je vreme da se priroda vrati u ravnotežu. Dodaje da je maj mesec pokazao da je došlo do promene.

- U prirodi postoji zakon oscilacije oko ravnoteže. To znači da ako su ova tri meseca bila natprosečno sušna i topla, trebalo bi da naredna dva meseca se vrate malo unazad kako bi ublažila vrućinu koja je vladala od februara, i kako bi povećala broj padavina koji su bili manji. Maj je pokazao da je došlo do promene, bilo je više kiše, ali se temperatura vratila na prosečne vrednosti - rekao je Todorović gostujući na K1.

Biće jakih oluja, nepogode stižu u naredna dva meseca
Poručuje da će biti jakih oluja i nepogoda koje nas čekaju u junu i julu.

- Nemamo baš detalje, ali biće toplo i kišovito. Biće jakih oluja, s tim da će tek u junu i julu doći lokalne nepogode. One ne pogađaju svake godine isto mesto. Najčešće pogađaju jugozapad i zapad Srbije, a ponekad i jugoistok - zaključio je Nedeljko Todorović.

Visoko UV zračenje u naredna dva dana

Prognoza UV indeksa hidrometeorološkog zavoda Srbije pokazuje da je UV zračenje i te kako visoko u većini naše zemlje, iako leto još nije stiglo.

Kako prognozira RHMZ, situacija sa UV zračenjem neće se promeniti drastično u naredna tri dana. Najviši nivo UV zračenja danas je na Crnom Vrhu i u Dimitrovgradu i iznosi 8, što znači da je opasnost od sunca veoma visoka.

Najmanje zračenje danas je Prizrenu i iznosi 4, što znači da je umereno.

Sutra će UV zračenje biti najviše na Kopaoniku i iznosiće 8, dok će najniži nivo zračenja biti u Peći i Prizrenu.

Iako se u utorak ne prognozira da UV zračenje u bilo kom delu zemlje pređe 7, cela Srbija biće u crvenom! Kako navodi RHMZ, nivo UV zračenja u svim gradovima biće između 6 i 7, što predstavlja visok nivo UV zračenja.