AKTUELNO

Milan Milović, pukovnik i glavni koordinator za obuku pripadnika za obezbeđenje ličnosti je ocenio da je u obezbeđenju Roberta Fica bilo realno i profesionalno puno propusta.

- Događaj koji je prethodio atentatu je bio Savet za bezbednost Slovačke, tu su bili najviši predstavnici državnih institucija i bezbednosnog sistema. Kakva je bezbednosna priprema terena uređena kada su dozvolili da jedan radikalni ekstremista od 70 godina bude prisutan na tom skupu i da bude naoružan - istakao je Milović.

On je gostujući u Jutru sa dušom kod Jovane Jeremić, rekao da priprema terena nije postojala.

- Čovek je uspeo da izvuče pištolj, ispali pet metaka. Tek tada pokušavaju da pomere premijera. Vidi se neobučenost. Stajali su na pogrešnom mestu. Greška bezbednosne službe u Slovačkoj je što su dozvolili da taj čovek bude tu - naglasio je Milović.

Kako je dodao, obezbeđenje prilazi neproverenoj masi, nema operativaca u masi.

-Ja sam koordinator jedinice za posebne namene, koja se nalazi u sklopu MUP-a . Njena namena je zaštita i obezbeđenje predstavnika najviših državnih institucija i objekata. Ona je posebno značajna jer svaka država, pored teritorije i institucija, mora da ima i predstavnike insiticija - istakao je Milović.

Kako je dodao da bi država funkcionisala, potrebno je da imamo snažne političke lidere.

Autor: