AKTUELNO

U zdravstvenim ustanovama širom Srbije danas nastavljaju besplatni preventivni pregledi građana, a jednoj ženi otkrivena je promena na plućima. Ona je upućena da se već sutra javi na Kliniku za pulmologiju.

U pitanju je žena srednjih godina, kojoj je tokom pulmološkog pregleda otkrivena promena na plućima, zbog čega joj je savetovano da se već sutra javi Klinici za pulmologiju radi daljih pregleda. Promena imponuje da je tumorska i pronađena je u prvih sat vremena. Ohrabrujuća okolnost je da promena nije velika i bitno je da se uoči rano.

Dr Mihailo Stjepanović, direktor Klinike za pulmologiju je rekao da se vidi značaj pulmoloških pregleda i savetovao sve koji su pušači da odmah ostave cigarete.

On je ranije naveo da je značaj ovih pregleda veliki i da bi trebalo da se pregledaju svi koji su pušači i imaju dugo kašalj.

Ovaj pregled je značajan za otkrivanje karcinoma pluća u ranoj fazi i pravovremenom upućivanju pacijenata na lečenje.

-Pregled kod pulmologa obuhvata auskultaciju (osluškivanje) pluća pacijenta, merenje saturacije, radićemo EKG, merićemo krvni pritisak, a potom i po proceni doktora i radiografiju grudnog koša. I, ono što je važno, posebno ćemo obratiti pažnju na rizičnu populaciju, a to su svi pacijenti koji imaju više od 50 godina i 30 godina pušačkog staža. Njima ćemo posebno savetovati da se uradi radiografija grudnog koša, jer spadaju u rizičnu grupu da obole od raka pluća - objašnjava dr Mihailo Stjepanović.

Ministarstvo zdravlja i ovom prilikom izražava zahvalnost svim građanima koji su protekle nedelje obavili preglede, i poziva sve da isto učine i ove.

Prvi put pregledi i za decu

Podsetimo, na preventivne preglede mogu se javiti i građani bez zdravstvenog osiguranja, a prvi put organizuju se i pregledi za decu.

Deci će se raditi fizijatrijski pregled:

pregled kičme,

stopala

celokupni lokomotorni sistem.

Autor: