AKTUELNO

Mačvanski listić sudeći po rekacijama sa manifestacije koja je održana u slavu ovog posebnog delikatesa za čiju je prpremu potrebno samo tri satojka će postati zaštićeni brend ovog podneblja.

- Trudimo se da promovišemo domaću kuhinju, a kada nam dolaze delgecije obevazno ih služimo listićima - kaže Milan Daničić iz udruženje privrednika Bogatića, koji su organizatori "Listićijade".

Foto: Pink.rs

Bogatić je sve prepoznatljiviji na turističkoj mapi Srbije, a gde je turizam tu je i gastronomija. Ponosni smo na naše listiće, koje su probali ministri, predstavnici brojnih delegacija, ali i gosti iz inostranstva, rekoa je u obraćanju građanima predsdnik opštine Milan Damnjanović.

Predstavnica udruženje "Crnobarke" Milanka Jurišić kaže da je od nake naučila priprem listiće.

Foto: Pink.rs

- U mojoj kući se zovu vodeničarski listići. Dok je mama radila na njivi, baka je brinula o deci i kuhinji. Rado ću podeliti recept, potrebno je malo brašna, soli i vode, da bi se dobilo testo, koje malo odstoji, nakon čeka sledi prženje navrućoj masti- kaže Milanka.

Bogatićem se širio miris tek pečenih listića, a posetioci su ih degustirali sa ajvarom, džemom ili kiselim mlekom.

Foto: Pink.rs

- Što se više puta premesi testo, to su listići lepši. Potrebne su vešte ruke i oklagija. Brzo se nauči priprema listića, nema tu šta da se pogreši - kaže Rada Tadić.

Listiće su na licu mesta propremali učenici Mačvanske srednje škole iz Bogatića, a preko 1000 komada ovog specijaliteta, koji se još jedino održao u Mačvi je podeljeno posetiocima manifestacije.

Foto: Pink.rs