AKTUELNO

Oko 5,5 miliona evra vredan projekat "Razvoj prelaznog puta u oblasti Kubekhaza (Mađarska) - Rabe (Srbija)", koji se realizuje u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje između Mađarske i Srbije, predstavljen je danas na na Novosadskom sajmu.

Tim projektom, ukupne vrednosti 5,5 miliona evra, obezbediće se uslovi za otvaranje graničnog prelaza između Srbije i Mađarske, na tromeđi Mađarske, Srbije i Rumunije, izgradnja novog puta u Mađarskoj dužine 2,3 kilometara, kao i rehabilitacija putnog pravca u Srbiji dužine skoro 1400 metara, navodi se u saopštenju Skupštine AP Vojvodine.

Dodaje se da je vodeći partner na projektu mađarska Nacionalna agencija za infrastruktru (NIF), sa partnerima JP Putevi Srbije i JP Zavod za urbanizam Vojvodine.

Govoreći na konferenciji predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor naglasio je da će taj projekat, za nešto više od godinu dana kada bude gotov, omogućiti da se ostvari decenijski san stanovnika tog područja, s obe strane granice.

- Posle dvadeset godina konačno su stvorene pretpostavke da se između Kubekhaze i Rabe otvori stalni granični prelaz, u sklopu IPA programa i strateških projekata između Srbije i Mađarske. Otvaranje novog graničnog prelaza uvek relaksira saobracjaj, a s druge strane ovde se radi o veoma značajnom projektu za severni deo Banata, koji pamti mnogo lepše dane nego što ih danas doživljava - kazao je Pastor.

On je ocenio da je taj projekat evidentan dokaz razvoja severne pokrajine i istakao da je Vojvodina uvek ulagala napore kako bi se razvojne ambicije pokrajine ukrstile sa razvojnim ambicijama naših suseda, jer je to zajednička potreba dva naroda.

Govoreći o značaju strateških investicionih i međunarodnih projekata na teritoriji AP Vojvodine, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, istakao je da je taj projekat velika investicija i podsticaj za Opštinu Novi Kneževac i njena naseljena mesta.

On je dodao da je taj IPA projekat velika podrška Opštini Novi Kneževac koja nije statistički nerazvijena, ali funkcionalno zaostaje za prosekom Vojvodine, istakavši da iako mala kilometraža obnovljenog puta, trebalo bi da u mnogome pojača trgovinu i transport i razmenu ljudi i roba, navodi se u saopštenju.

Sa konferencije je poručeno da su svi akteri projekta veoma posvećeni poslu, kao i da postoji dobra saradnja između svih partnera, a kao rok za završetak radova naveden je septembar 2019. godine.

Na konfereciju su učestvovali i predstavnici mađarskog Ministarstva za spoljnu politiku i trgovinu, mađarske Nacionalne agencije za infrastrukturu, Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine i Opštine Novi Kneževac, zaključuje se u saopštenju.

#Granica

'