AKTUELNO

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali obišao je danas radove na izgradnji nove Palilulske pijace, koji bi trebalo da budu završeni na proleće iduće godine, i rekao da će po njihovom završetku Palilulska biti najmodernija i jedina potpuno pokrivena pijaca u Beogradu, ali i u ovom delu Evrope.

Vrednost radova je oko 1,3 milijarde dinara, odnosno oko 11 miliona evra, rekao je Mali i podvukao da se investicija ne finansira iz kredita, već iz sopstvenih sredstava "Gradskih pijaca".

Prema njegovim rečima, pijaca će imati četiri nivoa - dva nivoa podzemnih garaža, jedan za kupce, a jedan za zakupce, kako ne bi dolazilo do problema sa parkiranjem i gužvama, dok će pijaca biti u prizemlju, a iznad nje nivo sa restoranima, kafićima i lokalima za prodaju suvenira i rukotvorina iz Srbije.

- Ovo će biti primer kako svaka pijaca u našem gradu treba da izgelda - rekao je Mali novinarima i najavio da će u okolini pijace biti sređene fasade na Petoj gimnaziji i nekoliko drugih zgrada.

Gradonačelnik je dodao da su u poslednje četiri godine već uvedene promene na pijacama - postavljeno je 1.600 novih tezgi, 1.300 repariranih, uz urđenje pijačnog prostora...

- Pijace su nova, lepa slika Beorgada. Sugrađani mnogo vremena provode na pijacama, okupljaju se, provede vikende i hoćemo da one budu ogledni primer lepšeg i boljeg Beograda za koji se borimo - rekao je Mali.

Ukazao je da se investicija ne finansira iz kredita, vehc iz sopstvenih sredstava JKP "Gradske pijace", što, kaže, dovoljno govori koliko je bila važna konsolidacija gradskih finansija.

- Koliko je bilo važno da vratimo dugove i kredite koje je ostavila prethodna gradska vlast, kako bi sada novac koji smo uštedeli, kao što su i 'Pijace' uštedele, i investirali u sve što građanima treba, nove pijace, parkove, fasade... a sve da bi grad bio bolje i lepse mešto za život - rekao je Mali.

Predsednik opštine Palilula Aleksandar Jovičić rekao je da su građani mislili su da je "samo neka priča" da će se izgraditi moderna pijaca na Paliluli u budućnosti, ali da se to sada dešava, te da građani mogu da veruju da će nadležni završiti i druge projekte, koji su započeti ili su u planu.

- Ovo je jedini i najbolji način kako da steknete poverenje građana, da ljudi razlikuju one koji žele da zaustave projekte i sve im je nešto teško i nešto im se ne sviđa i misle da ništa ne treba da se razvija i da bude lepše i bolje, a ovo je pokazatelj da je politika koju sprovodi gradonačelnik razvoj Beograda - rekao je Jovičić.

#Palilula

#Siniša Mali

'