AKTUELNO

Budžet će obrazložiti ministar finansija Dušan Vujović.

Skupština Srbije započeće sutra načelnu raspravu u budžetu za 2017. godine, izjavila je predsednica parlamenta zaključujući tročasovnu raspravu o dnevnom redu

Predlogom budžeta predviđeni su ukupni prihodi u iznosu od 1.092 milijarde dinara i ukupni rashodi od 1.161 milijardi dinara, sa dificitom od 1,7 odsto BDP.

Vlada je novim budžetom planirala veća sredstva za investicije. Za plate zaposlenih u javnom sektoru predviđen je iznos od 253,7 milijardi dinara, što je za 0,8 odsto više nego ove godine.

Budžet za iduću godinu planiran je na osnovu prognoze da će realni rast BDP-a i 2017. iznositi tri odsto, a inflacija 2,4 procenta. Vlada je novim budžetom planirala veća sredstva za investicije.

Za plate zaposlenih u javnom sektoru predviđen je iznos od 253,7 milijardi dinara, što je za 0,8 odsto više nego ove godine. Planirano je uvećanje plata zaposlenima u Ministarstvu unutrašnjih poslova, BIA, Ministarstvu odbrane, ustanovama socijalne i zdravstvene zaštite, Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, ustanovama kulture, kao i zaposlenima u pravosuđu (osim sudija i tužilaca) za 5,0 odsto.

Na veće zarade mogu da računaju i zaposleni u ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja i učeničkog standarda za 6,0 procenata, zaposleni u ustanovama visokog i višeg obrazovanja i studentskog standarda za 3,0 posto, a prevdijeno je povećanje plata u naučno-istraživačkoj delatnosti - istraživačima i pomoćnom osoblju za 5,0 procenata.

Od 1. januara i penzioneri će dobiti uvećane penzije za 1,5 procenata.

Predstavnici dela opozicionih stranaka i neki samostalni poslanici su iskazali nezadovoljstvo zbog načina na koji je zakazana ta sednica, zbog čega opoziciji nije dato dovoljno vremena da se pripremi za raspravu.

Zamerili su i to što nema televizijskog prenosa sednice.

S. M.

#Budžet

#Opozicija

#Poslanik

#Skupština Srbije

'