AKTUELNO

Pojedini vozači u Srbiji ne znaju čemu služi leva traka! Isto kao što mnogi ne znaju pravila u kružnom toku, o čemu smo nedavno pisali.

Jedan vozač apelovao je na društvenim mrežama na ostale vozače da leva traka ne služi za vožnju, već za preticanje!

- Apel za sve vozače! Leva traka služi za preticanje, a ne za vožnju u njoj. Ako vozite sporije prestrojte se u desnu traku. Ne zove se leva traka džabe brza traka - naveo je jedan vozač, a njegova poruka objavljena je na storiju Instagram stranice "Serbialive Beograd".

Dodao je da ti vozači usporavaju saobraćaj.

- Usporavate saobraćaj tako što vozite 50 na sat i nećete da se pomerite i ako vam se blica više puta. Pogotovo kada su gužve i kada se ljudi vraćaju sa posla jer se tada krećete istom brzinom kao neko u desnoj traci i onda zatvarate saobraćaj i niko ne može da prođe. Ne znam ko vam je davao dozvolu i kako ste do iste došli, ali poštujte pravila saobraćaja i druge vozače - naglasio je on.

U zakonu je jasno definisano da leva traka na autoputu služi isključivo za preticanje i da se njome nije dozvoljeno kretati duže nego što je potrebno da biste završili započeto preticanje. Nakon toga, vi ste u obavezi da se vratite u desnu traku autoputa.

Vozač je dužan da vozilo drži u desnoj saobraćajnoj traci, osim prilikom preticanja.

Autor: