AKTUELNO

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar posetio je jutros pacijente obolele od kancera na Institutu za majku i dete ''Dr Vukan Čupić'' povodom Međunarodnog dana dece obolele od raka i tom prilikom poručio mališanima i njihovom roditeljima da država misli na njih i da će im pomoći da se izbore sa najopakijom bolešću.

Ministar Lončar je naveo da se svake godine sve više sredstava odvaja za decu obolelu od kancera, da se proširuju kapaciteti i uvode nove metode lečenja, kao i da se dovode strani medicinski stručnjaci i deca šalju na lečenje u inostranstvo.

- Obezbedićemo još kuća i stanova za roditelje u decu koja su na terapiji kako ne bi sve vreme bili u bolnici već u atmosferi koja će bar malo da im olakša. Samo oni znaju kroz šta sve prolaze, a mi ćemo im pomoći da se izbore sa najopakijom bolešću - poručio je Lončar.

Foto: Tanjug

Direktor Instituta za majku i dete 'Radoje Simić rekao je da ta ustanova pokušava da svojim znanjem i osposobljenošću, a Fond i Ministarstvo opremanjem, stvori uslove za lečenje dece slične drugim bolnicama u svetu.

- Pošto smo mala zemlja i nemamo dovoljno tehnološke opremljenosti za retke bolesti, država je osnovala Budžetski fond koji od novembra 2014. obezbeđuje sredstva za lečenje dece u inostanstvu. Prošle godine na lečenje u inostranstvo poslato je petoro dece sa malignim bolestima' - naveo je Simić.

Foto: Tanjug

On je naveo da je od osnivanja Budžetskog fonda 73 dece poslato u inostranstvu, dok su 173 biološka uzroka poslata na enzimske i genetičke analize, a strani strucnjaci su u Srbiji lečili 17 dece. Prema njegovim rečima Fond je u protekle tri i po godine izdvojio oko 463 miliona dinara, oko 150.000 evra i oko 10.000 švajcarskih franaka.

#Rak

#Zlatibor Lončar

#deca

'