AKTUELNO

Dvogodišnja Danka Ilić nestala je u utorak oko 13:45 sati u okolini Bora, a potraga za njom je i dalje u toku. Međutim, njen nestanak je prijavljen policiji tek dva sata nakon toga.

Kako piše portal Alo, majka je, po nestanku devojčice iz dvorišta njene porodične kuće, alarmirala komšije i rođake.

Foto: Tanjug /VLADIMIR ŠPORČIĆ

Nakon njenog nestanka, prvi put je u Srbiji aktiviran sistem "Pronađi me" (Amber Alert), namenjen hitnom obaveštavanju javnosti u slučaju nestanka maloletnog lica.

- Meštani Banjskog Polja su oko dva sata sami tragali za detetom, ali kako je vreme odmicalo i nisu imali nikakve tragove, rešili su da pozovu policiji. Verovatno su mislili da nije mogla daleko da ode i da će je odmah naći, pa su se zabrinuli tek kada je prošlo dosta vremena - rekao je za pomenuti portal izvor.

Foto: Tanjug /VLADIMIR ŠPORČIĆ

Nakon što je prijavljen nestanak deteta, policija je utvrdila da ga nema i pokrenula je lokalnu potragu. Kada lokalna potraga nije dala rezultate, pozvana je pomoć i iz drugih gradova.

Danka ima smeđu kosu, braon oči, visoka je oko 85 centimetara i u trenutku nestanka je nosila ljubičaste pantalone, maslinasto zelenu jaknu i kosu vezanu u rep. U potrazi su angažovani policija, vatrogasci i građani, pri čemu ih otežavaju nepristupačan teren i kiša koja i dalje pada.

Foto: Tanjug /VLADIMIR ŠPORČIĆ

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, koji je stigao u utorak kasno uveče u naselje Banjsko polje u Boru, rekao je jutros da dobrovoljci koji žele da se uključe u potragu to mogu da učine u koordinaciji sa policijom. Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić je za Tanjug rekao da je više od 350 ljudi učestvovalo u potrazi, istakavši težak teren prigradskog naselja.

Spasilac Gorske službe spasavanja (GSS) Danijel Aleksić je izjavio da su u potragu uključeni helikopteri, a da dronovi sa termovizijom pretražuju teren. Nakon toga će u potragu krenuti i spasilački tim, pretražujući svaki sektor koji do sada nije pretražen. GSS deluje u koordinaciji sa pripadnicima MUP-a, stavljajući na raspolaganje sve svoje resurse, uključujući dronove, pse tragače i ljudstvo, kako bi se pretražio što širi prostor.