AKTUELNO

Zima za nama bila je jedna od najtoplijih u poslednjih 70 godina

Za mnoge najlepše godišnje doba, proleće, kalendarski je stiglo jutros, u 4 sata i 6 minuta, na severnu hemisferu planete Zemlje. Međutim, još pre nekoliko nedelja, zbog izuzetno toplog februara rascvetalo se voće, zamirisao je behar, u dvorištima i baštama pojavile su se visibabe i ljubičice. Nagoveštaj da nas očekuje natprosečno toplo proleće. U RHMZ-u kažu da se očekuje od 12 do 20 letnjih dana - sa temperaturom većom od 25 stepeni.

Zima za nama bila je jedna od najtoplijih u poslednjih 70 godina, a Svetska meteorološka organizacija najavljuje da će i mart biti takav. Pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda Goran Mihajlović za Javni servis kaže da će proleće biti toplije od proseka.

- Treba računati i na promenljivo vreme, u smislu da bi negde mart, april, maj, kao tri prolećna meseca, ukupno imali u nižim predelima između 5 i 15 mraznih dana -rekao je meteorolog.

Sa druge strane, očekuje se i između 12 i 20 letnjih dana - sa maksimalnom temperaturom preko 25 stepeni.

Za vikend toplije vreme, do 20 stepeni

Posle jutarnjeg mraza, prvi dan proleća pretežno sunčan, a temperatura između 11 i 16 stepeni, prosečna za ovaj deo marta.

- Još sutra bi bilo uslova za pojavu jutarnjih mraza, u petak i za dane vikenda porast temperature, tako da bismo u petak i subota imali maksimalnu temperaturu, u pojedinim mestima i oko 20 stepeni - kaže meteorolog Mihajlović.

Međutim, to neće biti dugotrajno, jer sa početkom sledeće nedelje stiže zahlađenje, a u planinskim predelima moguć je i sneg.

- To naravno jeste karakteristično za mart i april, da planinski predeli imaju snežne padavine, ali nećemo baš tako naglo ući u topli deo godine. Imaćemo ipak ono tipično martovsko i prolećno vreme - kaže Mihajlović.

Neće biti snežnog iznenađenja

Stabilizacija vremena očekuje se u drugoj polovini naredne sedmice, ali će se i dalje smenjivati - dva do četiri topla dana, pa jedan kišni.

- Dakle, ne očekuje se da bi do kraja marta bilo snega u nižim predelima, ali u planinskim predelima da. Na Kopaoniku trenutno ima svega 10 centimetara snega, što svakako nije dovoljno za sve one koji uživaju u zimskim sportovima - rekao je Mihajlović.

Što se tiče aprila, očekuje se da bude kiše, ali u granicama proseka.

Maksimalna temperatura biće između 14 i 17 stepeni, ona srednja maksimalna, što svakako jeste nešto, da kažemo, toplije od proseka, ali padavine će biti u granicama proseka i u tom smislu neće biti nekih iznenađenja

Napominje da se u drugom delu proleća očekuju i kratkotrajni pljuskovi.

Autor: