AKTUELNO

Kupovina stanova mnogim građanima je trenutno veliki izazov kako zbog cene nekretnina, tako i zbog skupih stambenih kredita.

Ivana Štrbac iz Republičkog geodetskog zavoda kaže da je u 2023. godini tržište nepokretnosti vredelo 6,5 milijardi evra.

- To je značajna vrednost. Veliki broj ljudi ulaže, naše tržište nepokretnosti je investiciono, ali i tržište kapitala u nedostatku drugih finansijskih instrumenata - ukazala je Štbac u izjavi za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Kada je reč o stanovima, poslovnom prostoru i garažama najviše se prodavalo u Beogradu.

- Kada govorimo o poljoprivrendom zemljištu, šumama, kućama i vikendicama na prvom mestu je Vojvodini. Prodaja vikendica se vratila na predpandemijski nivo, a cene se kreću od 10.000 pa do 500.000 evra. Primećujemo da ima više u ponudi skupih vikendica, odnosno kuća - rekla je Štrbac.

Cene kvadrata su najveće u centralnim beogradskim opštinama, a kvadrat je najjeftiniji bio u Boru i Zaječaru. Tamo je cena kvadrata već od 500 evra.

- U Beogradu su i dalje jeftinije rubne opštine, a od 10 centralnih najpovoljnija je i dalje stara Rakovica gde je cena od 1.680 evra kada je reč o starogradnji, pa do 1.900 evra u novogradnji. U Maldenovcu, Obrenovcu i Surčinu je došlo do porasta novogradnje - istakla je Štbac.

Autor: