AKTUELNO

Ministar državne uprave i lokalne samouprave dr Aleksandar Martinović danas je u Pećincima potpisao ugovore o dodeli godišnjih nagrada za najbolje opštine i gradove u 2023. godini u primeni principa dobre uprave. Nagrade su dodeljene u četiri kategorije dobrog upravljanja, a najbolje lokalne samouprave su Niš, Ada, Bosilegrad i Pećinci.

Martinović je podsetio na to da MDULS već godinama unazad iz „Programa podrške razvoju i funkcionisanju sistema lokalne samouprave“ nagrađuje i finansijski podstiče opštine i gradove koji su se istakli u domenu dobre uprave.

„Na ovaj način želimo da motivišemo lokalne samouprave da maksimalno predano primenjuju principe dobre uprave u svom radu i da se razvijaju u skladu sa zadatim standardima. Nagradni fond za ovu godinu iznosi 8 miliona i 360 hiljada dinara. Pobednici u svakoj od četiri kategorija, odnosno oblasti dobre uprave, stekli su pravo na novčanu nagradu koja iznosi dva miliona i 90 hiljada dinara. Novac će biti uložen u dalji napredak u oblasti, odnosno za realizaciju aktivnosti, pribavljanje usluga i dobara, u skladu sa predlogom dobitnika“, istakao je Martinović.

On je dodao da je u okviru ovogodišnjeg „Javnog poziva za dodelu godišnjih nagrada“ pristiglo ukupno 27 prijava i to za sve četiri oblasti.

Generalni sekretar SKGO Nikola Tarbuk izjavio je da je ova inicijativa potvrda uspešne saradnje Stalne konferencije, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Vlade Švajcarske, koja je uspostavljena zarad pružanja podrške gradovima i opštinama da svoje funkcionisanje zasnivaju na načelima dobrog upravljanja.

Foto: Privatna arhiva

„Primena načela dobrog upravljanja na nivou lokalne samouprave predstavlja jedan od strateških prioriteta Stalne konferencije gradova i opština, a u skladu s tim, i jedan od ključnih ciljeva izuzetno značajnog projekta koji naša organizacija sprovodi uz podršku Vlade Švajcarske – Programa „Partnerstvo za dobru lokalnu samoupravu“, naglasio je Tarbuk i istakao da će, zahvaljujući ovom Programu, Stalna konferencija gradova i opština dodatno nagraditi pobednike vrednom kompjuterskom i kancelarijskom opremom ukupne vrednosti od pet miliona dinara.

Na svečanosti povodom potpisivanja ugovora, govorili su i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, predsednik opštine Ada Zoltan Bilicki, predsednik opštine Bosilegrad Vladimir Zaharijev i predsednik opštine Pećinci Siniša Đokić. Oni su izrazili zahvalnost na prepoznatom kvalitetu rada ovih lokalnih samouprava, a naročito su istakli dobru saradnju koju imaju sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave.