AKTUELNO

Prema najnovijim prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) u Srbiji se danas očekuje promenljivo oblačno vreme nakon hladnog jutra.

U većem delu zemlje sunčani intervali će se smenjivati s oblačnijim periodima.

Ove nedelje osetili smo nagli pad temperature i maksimalne dnevne do 10 stepeni sa obilnom kišom, a potom i one blizu 20 stepeni.

Meteorolozi najavljuju i pojavu neobičnog fenomena - "žute kiše", koja među građanima neretko ume da raspline strah i strepnju, naročito kada su u pitanju zdravstveni aspekti ove atipične pojave.

Prema istraživanju "Atinske opservatorije", čestice mogu ući u respiratorni sistem i izazvati poneka oštećenja.

Foto: RHMZ

- Ove čestice mogu biti opasne za one koji imaju respiratorna i srčana oboljenja, kao što su bronhijalna astma i HOB, a mogu izazvati i alergije. Te analize su identifikovale devet metala (olovo, arsen, gvožđe i nikl) u česticama prašine, a čini se da sadrže i hemijske elemente iz antropogenih aktivnosti (kretanja vozila i industrije) koji se talože na česticama dok prolaze preko urbanih centara i velikih gradova - istakli su tokom opsežne analize.

S druge strane, medicinski stručnjaci sa našeg podeblja se ne slažu sa ovom studijom, te tvrde da nema mesta za strah - žuta kiša je kratkotrajna i bezopasna pojava.

Nacionalna ekološka asocijacija kada je reč o ovoj tematici iznosi stav da je "saharski pesak" loš za decu sa respiratornim problemima, ali da čestice nisu opasne.