AKTUELNO

Iz Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ saopštili su juče da je u Srbiji od početka godine do 26. februara rеgistrоvаno 24 pоtvrđеnih slučаjevа mоrbilа. O ovoj infektivnoj bolesti koja je trebalo da bude iskorenjena i poslata u istoriju medicine, a koja se vratila na velika vrata.

- Male boginje se prenose direktnim kontaktom sa obolelom osobom (poljubac, rukovanje), putem vazduha respiratornim kapljicama koje emituje obolela osoba (kašalj, kijanje) i retko indirektnim putem preko sveže kontaminiranih predmeta - kaže dr Svetlana Popović, infektolog.

Prema njenim rečima posle inkubacije, koja najčešće traje od 7 do 18 dana, dolazi do pojave povišene telesne temperature, sekrecije iz nosa, kašlja i konjunktivitisa.

- Nabrojani simptomi traju dva do četiri dana, nakon čega dolazi do skoka telesne temperature (preko 40 stepeni) i pojave makulopapulozne ospe prvo na licu, iza ušiju i na vratu, koja se zatim širi na trup i ekstremitete. Postoji i specifičan izraz lica, takozvana plačna maska, jer su oči suzne zbog upale konjunktiva i rinitisa, odnosno upale nosa.

Foto: Pixabay.com

Zapaljenje pluća se javlja kod svake 20. obolele osobe

Obolela osoba je zarazna poslednjeg dana inkubacije (kada je još uvek bez tegoba), 4 dana pre izbijanja ospe i 4 dana nakon izbijanja ospe.

- Komplikacije su češće kod dece mlađe od pet godina i odraslih osoba starijih od 20 godina. To su zapaljenje pluća, zapaljenje srednjeg uha, dijareja, zapaljenje mozga i gubitak vida. Zapaljenje pluća se javlja kod svake 20. obolele osobe i oko 60 odsto slučajeva smtnih ishoda nastaje upravo zbog ove komlikacije. Svaki hiljaditi bolesnik dobija zapaljenje mozga, dok na 1000 obolelih sa navedenom komlikacijom dolazi do smrtnog ishoda.

Trenutno, mеđu оbоlеlimа је šеstоrо dеcе uzrаstа оd tri dо pеt gоdinа, оd kојih је pеtоrо bilо nеvаkcinisаnо, а јеdnо је primilо јеdnu dоzu vаkcinе sа kоmpоnеntоm prоtiv mоrbilа, оsаm nеvаkcinisаnih оsоbа uzrаstа оd 8 dо 23 gоdinе, јеdnа pоtpunо vаkcinisаnа оsоbа uzrаstа 16 gоdinа, kао i šеst оsоbа stаriјih оd 40 gоdinа nеpоznаtоg vаkcinаlnоg stаtusа. Kоmplikаciја u vidu upаlе plućа bilа је prisutnа kоd trоје оbоlеlih.

MMR vakcina ne izaziva autizam i jedini je način zaštite

Doktorka Popović naglašava da je vakcinacija jedina efikasna preventivna mera koja dovodi do stvaranja solidnog i dugotrajnog (doživotnog) imuniteta.

- MMR vakcina se daje u 2 doze: deci u drugoj godini života (pravovremeno data vakcina je u uzrastu od 12 - 15 meseci) i u 7. godini života (u okviru priprema za polazak u školu). U poslednje vreme vakcinacija MMR vakcinom se povezuje sa autizmom, što zabrinjava pojedibne roditelje i stvara nepovrenje prema vakcinaciji. Ovakve informacije su bez naučne zasnovanosti. Vakcinacija protiv mnogih zaraznih bolesti je spasila živote mnogih ljudi, tako i MMR vakcina ima značajno mesto u prevenciji ove i te kako zarazne bolesti.

Prošle, 2023. godine registrovano je 50 slučajeva morbila u našoj zemlji, od kojih je većina (94 odsto) bila nevakcinisana.