AKTUELNO

Ukoliko često putujete koristeći usluge smeštaja preko Booking.com, obavezno ovo pročitajte i pogledajte video u prilogu, jer u pitanju je nova vrsta prevare, koja deluje toliko uverljivo da možete bukvalno za tren oka biti pokradeni.

Sam Booking.com nije učesnik u prevari, ali je njihova platforma očigledno hakovana i iskorišćena za pokušaj krađe podataka njihovih korisnika.

Poslednjih nekoliko meseci dosta korisnika popularne platforme za putovanja Booking.com žalilo se na istu stvar: U DM na samom bookingu su im stizale poruke od hotela u kojima su već rezervisali ili već uplatili smeštaj uz zahtev da se klikne na link i potvrde podaci o platnoj kartici. Svako ko bi kliknuo i nastavio proces postao bi potencijalna žrtva prevare kojoj bi platna kartica mogla da bude zloupotrebljena, a novac sa računa skinut.

Nama se ovak slučaj dogodio u poslednjih nekoliko meseci, kada smo od hotela, koji smo rezervisali šest meseci unapred dobili čak četiri puta poruke koje su bile potpisane ili imenom hotela ili kao Booking Support... poruke su mahom bile slične i traženo nam je da "ponovo damo podatke o platnoj kartici u svrhu ažuriranja", i da će nam, ukoliko to ne uradimo u roku od 24 sata rezervacija biti otkazana.

Ono što je dodatno opasna stvar je što poruka nije stizala samo na naš lični mail (povezan s bookingom), već i direktno u naš inbox na bookingu i da je stizala direktno od hotela koji smo rezervisali, što daje mnogima lažnu sliku da je postupak koji traže zaista neophodan.

Svaki put, posle nekog vremena nakon "hakovane" poruke stizalo je i obaveštenje hotela da ignorišemo prethodnu poruku i da ne klikćemo ni na kakve linkove, kao i da su naši podaci kod njih sigurni.

Autor: