AKTUELNO

Koprivnjača ili urtikarija je vrsta alergijske reakcije u vidu crvenila otoka i svraba na koži, ređe se javlja otok usana a nekad i gušenje.

Kako prepoznati koprivnjaču? Kao što sama reč kaže mesto bolesti izgleda kao da smo se ožarili koprivom ili žarom i dosta svrbi, objašnjava dermatovenerolog dr Olga Osipov za Pink.

Kako kaže koprivnjača se u odnosu na druge infekcije lako razlikuje.

- Urtikarija može biti akutna, ona koja se pojavljuje iznenada i te epizode mogu da traju do šest nedelja. Hronična urtikarija je nešto duža i ima različite uzroke - kaže doktorka.

Kako navodi kod akutnih urtikarija česte su respiratorne infekcije, virusima i bakterijama, a nekada i parazitima.

- Ona se može javiti i kod konzumiranja neke hrane na koju smo alergični, a nismo znali, to može biti ireakcija na neke lekove, a mogu biti i fizčke urtikarije na sunce, od toplote, hladnoće i pritiska, ali i na materije sa kojima dolazimo spolja u dodir - kaže doktorka.

Dodaje da tu spadaju respiratorni alergeni, poleni, prašina, neke hemijske supstance sa kojima dolazimo u dodir.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako razlikovati ekcem od koprivnjače?

Doktorka Osipov kaže da ekcem drugačije izgleda od koprivnjače o najčešće traje danima dok koprivnjača kada se pojavi brzo se i povuče, često spontano, a nekada i uz lekove.

- Teži oblici koprivnjače su kada ona zahvati veliku površinu tela kada postoji i rizik od otoka usana i jezika i ponekad gušenja - kaže Osipov.

Kako se leči koprivnjača?

Da bi se prepisala adekvatna terapija potrebno je utvrditi uzrok koji je doveo do koprivnjače i da se što pre eliminiše, stoga je obavezno posetiti dermatologa.

Doktorka Osipov navodi da se koprivnjača leči najčešće davanjem antihistaminika, kada se u većini slučajeva koprivnjača odmah povuče tj nestane.

- To su lekovi koji blokiraju receptore na koje se kači histamin u ćelijama u krvi onda prosto nema oslobađanja histamina - objašnjava Osipov, dodajući da kada su u pitanju teži slučajevi onda doktori daju kortikosteroide.

Kada su u pitanju deca, doktorka navodi da je načešći uzročnik koprivnjače infekcija, respiratorne infekcije i infekcije grla.

Prevencija kao najbolji lek

Uvek je bolje sprečiti nego lečiti, kažu svi pa i doktorka Osipov. 

- Da biste smanjili rizik od alergijskih reakcija na namirnice, izbegavajte jako rafinisanu hranu, koja sadrži veštačke aditive i koja može da smanji efikasnost imunog sistema. Uzimajte više one koja jača imunitet, npr. hranu koja je bogata esencijalnim masnim kiselinama i vitaminima A i C - savet je doktorke.