AKTUELNO

Ekonomista Mihailo Gajić kaže da bi, prema određenim analizma, realizacija projekta Jadar mogla da donese investicije od oko 2,5 milijardi dolara u srpsku privredu, dok bi izvoz bio oko milijardu dolara od izvezenih sirovina.

To bi, istakao je Gajić za Pink, značilo oko 1.300 radnih mesta na samom projetku.

- Procena je da bi 185 miliona evra bili godišnji prihodi države i lokalnih samouprava - dodao je on i naglasio da su to samo osnovni direktni odmah vidljivi efekti.

Ukazao je na primere Norveške i Švedske koje imaju rudnike na svojoj teritoriji, a istovremeno poštuju visoke ekološke standarde.

Foto: TV Pink Printscreen

Kada je reč o iskopavanju litijuma, Gajić je napomenuo da ljudi uvek imaju strah od novog i da je to potpuno normalna stvar.

Kada pričamo o rudarstvu to nam deluje nekako daleko. Kada smo poslednji put videli neki rudnik uživo? Međutim, ono je povezano sa manje-više svim proizvodima koje imamo oko nas - počev od mobilnih telefona. Rudarstvo je grana koja je takva da kreira različite vrste sirovina koje kasnije ulaze u lanac industrijske proizvodnje. Možda je ova tema postala interesantnija zbog domaćih i inostranih kretanja, od kojih bi izdvojio to što EU želi da se "razveže" od Kine i nekih drugih manje tradicionalnih partnera.

Gajić je objasnio da su oni strateškim dokumentima rešili da što je više moguće važnih sirovina, koje su na primer, bitne pravljenje baterija jer su rešili da u naredne dve do tri decenije pređu na električna vozila, ili prave ili nabavljaju od bliskih i prijateljskih zemlja kako ne bi došlo do prekida u snabdevanju.

Foto: TV Pink Printscreen

- Srbija ima određena nalazišta i bakra i litijuma i boratija - rekao je Gajić.

Govoreći o projektu Jadar, on je istakao da svi rudarski projekti sa sobom nose i direktne i indirektne ekonomske koristi.

- Ostavljamo sa strane priču o ekološkim problemima, tehnologiju, iz ekonomskog ugla najvažnije da se uveže lanac proizvodnje, odnosno da se ne kreira samo najjeftiniji proizvod - rudu, već da kreirate sirovine i gotove proizvode, kako bi imali pun efekat proizvodnog lanca i na kraju izvozite na primer električne automobile - istakao je Gajić.

Autor: