AKTUELNO

Skoro ste položili vozački ispit ili ste još uvek u procesu polaganja i razmišljate o kupovini automobila i pitate se da li je bolje kupiti od vlasnika ili sa auto placa.

Kupovina auta sa placa je dobra opcija, ako izaberete pravu firmu. U većini slučajeva možete pronaći očuvaniji automobil neko da kupujete od vlasnika.

Kako funkcioniše prodaja auta sa placa?

Firme za prodaju automobila, poznate pod nazivom auto plac, uglavnom se bave uvozom polovnih automobila i daljom distribucijom na našem tržištu. Uvoze se iz svih zemalja a najviše iz Italije, Švajcarske, Nemačke, Austrije, Francuske, itd.

Neka od tih vozila su u potpuno ispravnom stanju, ponekad je potrebno samo vizualno doterivanje. Pojedine automobile uvoze kao neispravne, pa ih kod nas popravljaju i vraćaju u vozno stanje. U svakom slučaju, ako znate koje firme se bave ovim poslom pošteno, do njih možete kupiti dobre automobile.

Kako testirati vozila sa placa na pravi način?

Bez obzira da li imate preporuku za neki plac koji dobro servisira vozila, savetujemo da uvek detaljno proverite auto pre kupovine. Naravno, taj deo posla nećete obaviti vi, već morate angažovati nekog stručnog.

Pre svega, kada vam se svidi neki auto možete proveriti ispravnost podataka iz oglasa. Takve provere vrše se pomoću sajtova koji imaju veliku bazu vozila i za 15-20 evra možete uraditi analizu istorije vozila. Ako se podaci poklapaju, možete verovati toj firmi i upustiti se u dalje testiranje.

Zatim pozovite svog servisera da sa vama pogleda lično auto. On će već znati šta je važno da se pregleda pre kupovine, a predlažemo i povezivanje na neku dijagnostiku. Nakon pregleda obavezno napraviti probnu vožnju.

Imajte na umu da ipak kupujete polovno vozilo i da uvek možete očekivati neki kvar. Važno je da auto nema većih mana i trenutnih ulaganja, a na vama je kasnije da ga održavate.

Kako se prvi put registruje vozilo?

Kada se automobil uveze spada u vozila kojima treba uraditi prvu registraciju u domaćem registru. Postoji razlika između prve registracije i registracije vozila koja su već bila upisana u registar.

Pored standardne dokumentacije za registraciju potrebno je imati i potvrdu o izmirenim carinskim i poreskim obavezama. Kada govorimo o carinskim dokumentima, neophodno je da imate COC dokument i EUR1 obrazac.

Tehnički pregled

Kako bi mogli da vozite nov auto potrebno je dobiti tablice i registracionu nalepnicu. A da bi to dobili, auto mora proći tehnički pregled i proces registracije.

Važno je da radite to u proverenim agencijama koje nisu blisko povezane sa placom, jer tako prevazilazite mogućnost dogovora između ovih firmi. Ako vozilo prođe sve procedure možete biti sigurni da je legalno i tehnički ispravno.

Autor: